Column Niena Bocken: Brokstukken

Column Niena Bocken: Brokstukken

Zondag 21 februari 2021

|
Je zou maar braaf met je mondkapje de deur uit lopen om boodschappen te doen in Meerssen en een stuk vliegtuigmotor op je hoofd krijgen! De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties en korte landingsbanen laten we maar zeggen.

De Boeing 747 die gister opsteeg van Maastricht Aachen Airport vloog met een brandende motor al puin regenend richting Luik, om daar een voorzorgslanding te maken. Boeing stopt overigens met de productie van de verouderde toestellen die alles behalve milieuvriendelijk zijn. Maar gastvrij als Limburgers zijn, mogen sommige toestellen die op andere plekken in Nederland niet mogen landen, dat hier wel doen.

Van de burger wordt verwacht dat ie zich keurig schikt naar allerlei voorzorgsmaatregelen om andermans veiligheid te waarborgen, voor grote bedrijven ligt dat anders. En voor de staat blijkbaar ook; de Rutte-3 vliegt ook gewoon door met een brandende motor die brokstukken verliest en die terechtkomen op burgers. Denk aan de Belastingdienst, het UWV en het gestripte zorgstelsel. Meteen het hele apparaat opdoeken en repareren; ho maar. Daar gaan maanden, nee jaren, overheen. Maar we blijven in de lucht, koste wat kost. Zolang die kosten maar niet voor de staat zijn.

Op zorgafdelingen waar covid-patiënten worden verpleegd, is nog steeds het advies om een chirurgisch masker te dragen; dat is een masker dat de patiënt beschermt, maar medewerkers niet! Terwijl er helemaal geen schaarste meer is aan deze mondmaskers. Ze zijn alleen wat duurder. Er liggen er 750 miljoen in opslag te wachten tot dat ze écht nodig zijn, volgens beleidsmakers. Er zijn er ook nog 200 miljoen in bestelling. Maar er zou vanuit de zorg geen grote roep zijn om die maskers.

Ja dank je de koekoek, als het RIVM ze niet adviseert. Roepen wordt trouwens ook wel lastig als je amper kunt ademhalen en je in quarantaine zit door een uitbraak op je werk.

Net zoals de Boeing 747, vliegt de Rutte-3 vrolijk verder. Minister Bijleveld ging in lockdown naar de kerk, Grapperhaus trouwde zonder anderhalve meter en Hoekstra liet trots zien hoe hij zich bijna kon meten aan Sven Kramer. Je kan je biína niet voorstellen dat je als politicus zó stom kan zijn. Het zegt iets over hun belevingswereld; namelijk dat zij geen burgers zijn en boven alle wetten staan. Dat geldt niet alleen voor mensen in het kabinet, maar ook voor andere kamerleden. Dion Graus prostitueerde zijn eigen vrouw, Baudet slingert racistische berichten rond, Van Haga reed onder invloed en heel de VVD ontvangt elk jaar grote financiële giften die niet worden opgegeven. Gevolgen? Die waren er niet. Althans; niet voor hen zelf. Maar o-wee, als je als burger je boete te laat betaalt.

Ik heb weinig op met een narcistische demagoog als Willem Engel, maar blijkbaar heeft de staat dit soort tegenstand nodig om haar ware aard te tonen. Daar waar Nederland in de hele covid-crisis overal achteraan sukkelt, bleek nu dat de bureaucratische rechtstaat tóch ergens vaart achter kan zetten, als ze dat zelf maar wil. Een complot is een geheime samenzwering van mensen met een kwaadaardig doel. Kwaadaardig is echter een subjectief begrip. Een defect toestel om drogredenen laten doorvliegen, wetende dat er al die tijd nog brokstukken vanaf donderen, dat is volgens mij wel degelijk een complot. En hoewel de Rutte-3 allang is afgeschreven, blijft het toestel toch in de lucht.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Les in een kerk

L1mburg Centraal: Les in een kerk

Logo 1Limburg

Drugskoning X. hangt torenhoge rekening boven het hoofd

Drugskoning X. hangt torenhoge rekening boven het hoofd

De Venlose drugsbaron Dori X. (58) wacht een gigantische rekening voor diverse witwasverdenkingen. Justitie wil zes zaken tegen de Venlonaar samenvoegen. Die dossiers zijn samen goed voor ruim zes miljoen euro aan vermeend zwart geld.

Programma's