Column Jos van Wersch: Ze doen maar!

Column Jos van Wersch: Ze doen maar!

Zondag 8 december 2019

|
“Mijn achterband is wel wat zacht maar het geeft niet lieve pop, spring maar achterop.” Zo heette, ver vóór het vrouwenquotum, de tophit van Eddy Christiani in het jaar dat ik geboren ben, dus kijk nu maar snel op uw iPhone, dan ziet u meteen van welke jaargang deze babyboomer is.

Op mijn leeftijd tel je in de decembermaand je huiselijke zegeningen. Ik ben er, tot ieders verbazing, lichamelijk en geestelijk ongeschonden doorheen gerold, en als dat níet zo is, laat ’t me vooral na de uitzending weten. Het was een prachtjaar. De kinderen zijn ‘goed terecht gekomen’ zoals dat heet, mijn eega freewheelt nog steeds als een bekoorlijke Dancing Queen door het leven en mijn topfitte moeder lonkt op haar 90-ste vol verwachting naar haar 91-ste.

En nu ik toch lekker op z’n facebooks bezig ben: onze zoon kijkt uit naar een nieuwe baan en onze dóchter… die vond een zeer hulpvaardige vriend die dag en nacht voor haar klaar staat, maar ’t is wel een…euh… Brabo, ook nog met de tongval van Theo Maassen, dus daar moeten we thuis nog een beetje aan wennen.

Wat nóóit zal wennen zijn die altijd klagende nochtans stinkend rijke boeren in mijn dorp die je op een middelvinger trakteren als je over hun stikstofuitstoot begint. Ik schud ook meewarig mijn hoofd omdat kinderen niet meer fatsoenlijk kunnen lezen laat staan schrijven – al mag dat niet verbazen want hun meesters en hun juffen staan tussen hun vakanties door, voornamelijk op het Malieveld in plaats van voor de klas.

Ik moet daarentegen glimlachen om wat ze in Maastricht als het achtste wereldwonder beschouwen, zijnde de tram, wat zeg ik!, snéltram naar… Hasselt! – zoals ze in Heerlen heilig geloofden in de Avantis-spoorlijn, maar bij nader inzien helaas geen geld, alleen een libidoloze korenwolf. Eigenlijk best wel grappig wat gedeputeerde Ger Koopmans daarover zei, en ik citeer: “We zouden het nóg een keer kunnen proberen, ik weet alleen niet of de minister erin trapt.” Die Ger toch!

Intussen zijn ze in Parkstad alweer o zo blij met de volgende dooie mus omdat onze verkeersminister een intercityverbinding Amsterdam-Aken ‘best wel een goed ideetje vindt’, maar ook niet meer dan dat. Wél waar!, zegt Emile Roemer. In 2025 anno domini, dan is Ome Emile inmiddels zeven jaar waarnemend burgemeester in Heerlen, kan de Keizer Karelstad Aken helemaal vanuit Heerlen per intercityspoor worden bereikt! Ook hier geldt: ‘One small step for man, one giant leap for mankind’.

Om in de stemming van de Nachtmis te komen trek ik mij per vandaag terug in het warme bad van de huiselijke kring, na twaalf maanden lang columngewijs en volstrekt tevergeefs gedonderjaagd te hebben op alles en iedereen. Ik ga tot Driekoningen, voor wie dat nog wat zegt, heel erg de andere kant opkijken en laat de intimiderende stikstofboeren, de Haagse vreugdevuurtokkies en de provinciale vliegveldhobby met een gerust hart over aan de gummiknuppel van ons discussiepanel.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 21 januari 2020

L1mburg Centraal - 21 januari 2020

L1mburg Centraal: Manifest wil harddrugs reguleren in plaats van verbieden

L1mburg Centraal: Manifest wil harddrugs reguleren in plaats van verbieden

L1mburg Centraal: Koning op werkbezoek in Baarlo, Kessel en Weert

L1mburg Centraal: Koning op werkbezoek in Baarlo, Kessel en Weert

L1mburg Centraal: Trainer Roda JC: 'Geen paniek!'

L1mburg Centraal: Trainer Roda JC: 'Geen paniek!'

L1mburg Centraal: Prijs voor elektronisch chirurgisch mes uit Maastricht

L1mburg Centraal: Prijs voor elektronisch chirurgisch mes uit Maastricht

Radioprogramma wil De11devande11de naar Heerlen halen

Radioprogramma wil De11devande11de naar Heerlen halen

Logo 1Limburg

Bekerduel Fortuna Sittard stilgelegd vanwege mist

Bekerduel Fortuna Sittard stilgelegd vanwege mist

De bekerwedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord in de achtste finale van de KNVB-beker is na 64 minuten bij de stand 1-1 gestaakt. Dichte mist maakte verderspelen in Sittard niet mogelijk. Het restant van 26 minuten wordt op een nog nader te bepalen…

Programma's