Column Jos van Wersch: Vrouw met cojones

Column Jos van Wersch: Vrouw met cojones

Zondag 9 juni

|

7 juni, niet geheel toevallig één etmaal na die andere D-Day, ‘werd de dag die je wist dat zou komen.’ Indachtig ons Koningslied stonden ze in het Gouvernement zij aan zij, borst vooruit, trots als een pauw, dit is ons geluid! “Het meest trots ben ik op Carla”, zei Koopmans, de koning van de schutterijen, “want Carla heeft de ballen om hier te staan.” Naast de vrouw met de ballen stonden zes potente kerels met cojones, allen rechts tot knetterrechts dragend.

Links of rechtsom, Limburg moet geregeerd worden! Er staan ons immers grote uitdagingen te wachten. Linksom via het midden lukte niet, dan maar rechtsom, en niet zo’n beetje ook, en wat ze daar in de rest van ons land van vinden, dat maakt ons geen bal uit, pardon: ballen.

Wij doen het nu eenmaal op onze manier, en we zijn voor alles in. Op twee voorwaarden: dat het CDA, als enige partij, niet één maar twéé gedeputeerden mag leveren, én dat Koopmans én Mackus, en niemand anders namens het CDA, op het pluche mogen blijven. Aldus geschiedde want Deo Volente.

Pluche! Het is zoveel méér dan zomaar een woord. Pluche is een verslaving. Wie er eenmaal op heeft gezeten, wil er niet meer vanaf. En wie er nog nooit op hééft gezeten, is bereid om zichzelf te verloochenen om er op te kómen. En zeker als het gaat om het super de luxe ambt van gedeputeerde, want de kans op een burn-out is nul. Met duizend gedienstige ambtenaren om je heen is het de facto een erebaan en bepaald niet ehrenambtlich.

Nadat Erik Geurts een veilige en levensloopbestendige schuilplaats in Beekdaelen had gevonden ging het snel. Robert Housmans van de PVV zei - op de dag die hij verdomde goed wist dat zou komen - gretig ‘ja’ toen Koopmans hem belde voor de portefeuille… Veiligheid. Andy Dritty uit Landgraaf van hetzelfde laken een pak, ook al schold Dritty Koopmans nog niet eens zo lang geleden uit voor rotte vis toen Landgraaf door Heerlen geannexeerd dreigde te worden.

Maar Carla Brugman… die had ‘nee’ moeten zeggen toen Koopmans bij haar aanbelde met het oog op ‘het linkse geluid’ in diens rariteitenkabinet. Want een overtuigde politica van GroenLinks, een partij met ballen, geeft zich rekenschap van een politieke keuze. Zo lezen we althans in het boek van Femke Halsema, getiteld ‘Pluche’. Dat boek verscheen overigens twee jaar voordat Halsema zèlf solliciteerde naar het burgemeesterspluche in Amsterdam, tja, zo gaan die dingen.

Ook in de casus-Brugman klonk de lokroep van het deputépluche in Maastricht luider dan het wethouderspluche in Venray.

Samengevat: op de rokende puinhopen van wat ’s lands eerste extraparlementaire provinciebestuur moet worden, staat vooralsnog een strontkar met vierkante wielen, met daarop een politica uit Venray die binnen drie dagen degradeerde van partijprominent tot partijparia.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's