Column Jos van Wersch: Verwarde Mannen

Column Jos van Wersch: Verwarde Mannen

|

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 10 maart 2019.

Of u op 20 maart nu wel of niet gaat stemmen, heb vooral niet de illusie dat uw stem er toe doet want de kaarten zijn allang geschud. In de loop van de maand mei, dat is het scenario, is er een persconferentie in het Provinciehuis. Ger Koopmans zit dan, net als vier jaar geleden, achter een imposante vergadertafeltafel. Op gepaste afstand zien we stralende gedeputeerden die vier jaar lang de provincie Limburg mee mogen besturen onder patronage van de voormalige melkveehouder uit Velden. Die heeft zichzelf, net als in de voorbije regeerperiode, uitgeroepen tot penningmeester van de rijk gevulde provinciale clubkas. Want wie de portemonnee beheert is de baas. Koopmans gaat ons in mei ook vertellen dat ie wederom de sectoren Cultuur en Sport voor z’n rekening neemt. Want dat garandeert vier lang media-aandacht, bij de TEFAF, het LVK, het OLS, Pinkpop, samen op de foto met Andre Rieu op het Vrijthof en, als Tom Dumoulin wederom de Giro wint, is Koopmans uiteraard de eerste die Tom op de Markt in Maastricht mag feliciteren, terwijl Annemarie Penn-te Strake knarsetandend toekijkt, net als twee jaar geleden.

In mei verdelen Hans, Hubert, Eric en Joost, onder het toeziend oog van die sluwe Ome Ger, de bestuurlijke kruimels, zoals daar zijn: de Kennis-As (wie kent hem niet), de Coördinatie Interbestuurlijk Toezicht, de WABO, de Mijnschade en, niet te vergeten, het Waterketenbeleid. Allemaal volkse onderwerpen waar je de gewone man ’s nachts voor wakker mag maken.

Ik hoorde dat Koopmans tegen Buma gezegd heeft dat die Fries zich, in ieder geval niet vóór 20 maart, mag vertonen in Limburg. De VVD daarentegen koketteerde gisteren met Rutte in Roermond en Venlo. De premier voorop, het zijn immers provinciale verkiezingen, met in zijn slipstream Joost van den Akker en Karin Straus. Karin moet voor de VVD de kastanjes uit het vuur halen opdat Joost gedeputeerde kan blijven, terwijl Karin dat o zo graag zèlf had willen worden.

In mei presenteert Koopmans aldus het coalitieakkoord namens CDA, D66, VVD en PvdA. Mocht dat kwartet op 20 maart geen veilige meerderheid behalen, dan mag de PVV of GroenLinks ook nog aanschuiven, die willen allebei hartstikke graag, en Koopmans komt dat hartstikke goed van pas.

In hoorde ook dat Emile Roemer heel graag de ‘vaste’ burgemeester van Heerlen wil worden, want hij vindt dat o z’n geweldige stad! Maar toen Ralf Krewinkel opperde om burgemeester van Heerlen te blijven, we weten inmiddels wel beter, wilde Roemer stiekem worden wat Theo Bovens al ís: Commissaris van de Koning, maar dan in Gelderland. Feitelijk deed Roemer een Krewinkeltje: naar buiten toe Heerlen twaalf maanden lang de hemel in prijzen maar tegelijkertijd op een andere plek solliciteren. Jaja, beste mensen, de opmars van de Verwarde Man is niet te stuiten. In Heerlen, dat kan geen toeval zijn,

werd zaterdagmiddag een Marco Kroon-achtig type opgepakt, vlak voordat Geert Wilders er wilde gaan flyeren. En gisteren las ik in de krant dat van IBA Parkstad geen fluit terecht is gekomen, en dat is iedereen schuld, behalve de architect die jarenlang aan de IBA-knoppen mocht draaien. Zo zie je maar weer hoe zelfs een gereputeerde Rijksbouwmeester kan transformeren tot een Verwarde Man.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Een man is dinsdag in Baexem aangehouden voor het plukken van paddenstoelen. Nu het bos weer transformeert in herfstkleuren en men al nadenkt over de kerststukjes rijst de vraag: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Programma's