Column Jos van Wersch: Tsjetsjeense koempels

Column Jos van Wersch: Tsjetsjeense koempels

Zondag 29 september

|
Begin juli ging een uitbundig lachende burgemeester Petra Dassen van Kerkrade apetrots op de foto met de Mexicaanse amigo van Roda JC. Deze amigo weet sinds vrijdagavond dat hij in Kerkrade niet langer de gebraden haan kan uithangen want dan word je verjaagd door de Tsjetsjeense brigade van de Koempelclub, beelden die de wereld rondgingen! Sinds vrijdagavond wordt de gemeente Kerkrade dan ook overstelpt met uitnodigingen om een stedenband aan te gaan. Baghdad, Mogadishu, Homs en Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, willen maar wat graag jumeleren met Kerkrade.

Wat is er in uw stad aan de hand, burgemeester? “Ik wil Kerkrade verder op de kaart zetten". Dat zei u begin dit jaar in de L1 Ochtendshow. Dat ‘op de kaart zetten’ is vrijdag in ieder geval prima gelukt, want uw stad was worldwide Breaking News. We zijn natuurlijk wat gewend in Kerkrade. Theo Pickée en Nol Hendriks waren gehuld in kogelvrije vesten toen zij - in de tijd van FC Limburg - verantwoording af moesten leggen aan de harde supporterskern van Roda, toen ook al. Vrijdagavond werd opgeschaald, van code oranje naar code rood. Het was voor het eerst dat in de geciviliseerde wereld losgeslagen hampelemannen een voetbaldirecteur letterlijk de tent uitjagen. Wat ik best wel grappig vond: dat alle stewards, en alle beveiligers en alle wouten héél erg de andere kant opkeken terwijl een paar meter verderop de Mexicaan zichtbaar hulp nodig had. Wat ik me ook afvroeg: waarom niemand van de businessbobo’s ook maar één poot uitstak toen het Koempelcommando tijdens de rust de Mexicaan bij de kladden greep. Ik heb inmiddels vernomen dat jullie wel hádden willen ingrijpen, maar dat ging helaas niet want jullie hadden een bitterbal in de linker en een Prosecco in de rechterhand, overmacht dus.

Kerkrade… de stad van het WMC… van Nico Ploum en ’Ja, die mokkel wil iech pütsje.’, van Jack Vinders en ‘Mie Kirchroa’, en van ‘d ’r Joep op der Maat’… maar nu even niet. Want de Trots van het Zuiden is verworden tot de kots van het zuiden, mijn vrouw schaamt zich kapot want zij is een Kerkraadse. Geachte burgemeester Dassen, u wordt geroemd omdat u mensen weet te verbinden. Ik zou zeggen: los mer joa! Kerkrade heeft een plein dat vernoemd is naar de filosoof Martin Buber die erop hamerde dat mensen eerst naar elkaar moeten luisteren om de ander te kunnen begrijpen. Dat lukte vrijdagavond nog niet zo heel goed, want onze - al dan niet bonafide - Mexicaan heeft aangifte gedaan vanwege bedreiging en mishandeling. Waarna een lid van supportersvereniging Platform Roda JC aan L1 vertelde dat de Mexicaan er vrijdag nog genadig van afgekomen is ‘want’, en ik citeer, ’bij een andere club was hij allang gelyncht’. Eén troost: Theo Pickée, Dick Nanninga, Nol Hendriks, Henk Stienstra en Hens Fischer is de Kerkraadse Black Friday bespaard gebleven.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's