Column Jos van Wersch: Theatrale theatermakers

Column Jos van Wersch: Theatrale theatermakers

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 3 meil 2020.

Ik vraag aan alle kunsttypes in Limburg vriendelijk maar wel met klem: stop met de bovenmatige aandachttrekkerij voor jullie benarde situatie.

Jullie mogen weliswaar ‘van de kunst en van de cultuur’ zijn, jullie hebben desondanks geen enkele reden om je verheven te voelen boven een radiocolumnist en ander gepeupel dat óók in de shit zit. Ik snap heus dat het niet meevalt om van de ene op de andere dag je podium kwijt te raken waarop jullie gesubsidieerd allerlei kunstjes mochten vertonen onder daverend applaus. Jullie speelden de hoofdrol op de bühne, maar sinds corona hebben jullie zelfs geen bijrol en gaan jullie in de coulissen dood van eenzaamheid. Jullie wilden juist iets betekenen, gezien worden, jezelf waarmaken. Nu dat niet meer kan, misschien wel nóóit meer, hebben jullie de brutaliteit om 300 miljoen euro ministeriële noodhulp te betitelen als een ‘fooi’.

Ik hoor de klaagzang van Limburgse schouwburgdirecteuren wier vaste salaris overigens gewoon doorloopt. De heer en mevrouw Van Wersch behoren tot de theaterbezoekers die hun geld níet terug hoeven van de voorstellingen die niet meer doorgaan. De Heerlense schouwburgdirecteur Bas Schoonderwoerd noemt dat gebaar ‘hartverwarmend’ want daarmee kan hij, zegt hij, kunstenaars tegemoet komen.

Ik mag hopen dat dit geld daadwerkelijk terecht komt bij ongesubsidieerde Limburgse zzp’ers. Je boterham verdienen in de kunst en de cultuur is, inderdaad, spannender dan huisje-boompje-beestje in een rijtjeshuis, maar dan ook niet mauwen nu het tegenzit. Alsof jullie de enigen zijn die afstevenen op een faillissement.

Jullie lobbyen je een ongeluk, jullie weten als creatieve netwerkers hoe je de media haalt en hoe je cultuurgedeputeerde Ger Koopmans voor je karretje kunt spannen. Maar vergeet niet, jullie zijn straks, na de crisis, pas als allerlaatste bedrijfstak aan de beurt. Eerst moeten wij, de gewone mensen, namelijk weer voldoende spek op de ribben hebben om überhaupt een theaterkaartje te kúnnen kopen.

Ik gun alle kunstenmakers het allerbeste, maar na het geapplaudisseer voor de zorgverleners gaat mijn sympathie nu uit naar de ongesubsidieerde ploeterende helden in de Limburgse horeca.

De ooit door Michelin doodgeknuffelde Beluga’s en Da Vinci’s van deze wereld, hebben zich uit lijfsbehoud bekeerd tot de formule van de afhaalchinees, net als Astrid & Alex in Schimmert, Gitte in Meerssen en Ed & Frans in Heerlen die géén eigen gedeputeerde in het Gouvernement hebben, laat staan een hotline met het ministerie van OC&W.

Morgenavond, tijdens de Dodenherdenking, spelen alle harmonieën en fanfares van de gemeente Valkenburg tijdens een betekenisvolle ceremonie de Last Post. Wat mij betreft herdenken we dit keer niet alleen de oorlogsslachtoffers maar ook de slachtoffers van de pandemie, onder wie werkloze autoverkopers, failliete touroperators en, vooruit dan, gesubsidieerde, theatrale theatermakers..
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: platform 'Ondertussen' haalt kinderen uit de schoolbanken

L1mburg Centraal: platform 'Ondertussen' haalt kinderen uit de schoolbanken

L1mburg Centraal: geen NK en WK voor Dumoulin

L1mburg Centraal: geen NK en WK voor Dumoulin

L1mburg Centraal: ook Limburg ziet een run op elektrische auto's

L1mburg Centraal: ook Limburg ziet een run op elektrische auto's

Bospop: De groëtste femilie van Wieërt

Bospop: De groëtste femilie van Wieërt

Woensdag, donderdag en eerste deel vrijdag bewolkt, regenachtig

Woensdag, donderdag en eerste deel vrijdag bewolkt, regenachtig

Limbourgeois op reis in eigen provincie

Limbourgeois op reis in eigen provincie

Logo 1Limburg

Programma's