Column Jos van Wersch: Snipverkouden moeder (91)

Column Jos van Wersch: Snipverkouden moeder (91)

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 22 maart 2020.

|
Drie dagen geleden belt mijn vrouw naar mijn snipverkouden moeder om te vragen hoe ’t met haar gaat. Mijn moeder woont in haar eentje in een tamelijk groot huis, ze is topfit en 91 jaar. Maar ze woont wel in Noord-Brabant, en daar is ’t op dit moment niet pluis. Dus zet mijn zus die in dezelfde straat als mijn moeder woont, elke dag een pannetje met eten bij haar voordeur.

Als mijn zus aanbelt, weet mijn moeder dat haar warme dagschotel bij haar voordeur gereed staat. Waarna moeder en dochter, alléén door het raam want dat is veilig, naar elkaar zwaaien. Tot morgen! Dat gaat zo al weken. Drie dagen geleden, ik zei ’t al, belt mijn vrouw naar mijn moeder. Maar geen gehoor. Vreemd. Nou ja… ze zal wel op het toilet zijn. Dus later nóg maar eens bellen, maar ook dan wordt niet opgenomen. Ook mijn zus krijgt moeder niet aan de lijn, oei, hier klopt iets niet, dus belt ze aan bij moeders voordeur, maar het blijft muisstil. Waarna mijn zus op de houten poort bonkt die toegang geeft tot moeders tuin. “Hallo mam! Waar ben je? Hoor je mij?”

Tien tellen later gaat de poort op een kier en schrikt mijn moeder zich een bult als ze haar dochter totaal onverwacht voor zich ziet staan. ”Waarom pak je de telefoon niet op”, moppert m’n zus, ”en waarom maak je de voordeur niet open als ik aanbel?... we zijn hartstikke ongerust mam!” “Dat hoeft niet hoor!”, zei m’n moeder toen doodkalm, “ik ben gewoon het gras aan het maaien en dan hoor ik geen telefoon en ook geen bel.” Op je 91ste in alle rust het gazon in je tuintje maaien, terwijl Brabant, de provincie waar je woont, in lichterlaaie staat, ik zou willen dat ik het kon. Je moet, denk ik, ‘40-‘45 meegemaakt hebben, zoals mijn moeder, om ‘2020’ aan te kunnen.

We vechten trouwens niet alleen tegen een dodelijk virus maar ook tegen nog steeds wegkijkende autoriteiten waardoor, ik noem maar eens wat, Europa’s grootste Woonboulevard in Heerlen en de megadrukke grootwinkelbedrijven op de Rodaboulevard in Kerkrade gisteren ‘gewoon’ open waren. Waar de muntstukken rinkelen, daar zwijgen de filosofen. De vraag is hoe lang nog.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten: corona in Limburg - welke (andere) keuzes maken journalisten?

AvondGasten: corona in Limburg - welke (andere) keuzes maken journalisten?

L1mburg Centraal - 6 april 2020

L1mburg Centraal - 6 april 2020

L1mburg Centraal: vraag particuliere coronatesten groeit

L1mburg Centraal: vraag particuliere coronatesten groeit

L1mburg Centraal: testen op corona in de drive-in van de GGD

L1mburg Centraal: testen op corona in de drive-in van de GGD

AvondGasten: corona in Limburg - de vragen en antwoorden

AvondGasten: corona in Limburg - de vragen en antwoorden

L1mburg Centraal: niet alle ondernemers krijgen hulp bij het noodloket

L1mburg Centraal: niet alle ondernemers krijgen hulp bij het noodloket

Logo 1Limburg

Ziekenhuizen nemen heel veel extra personeel aan

Ziekenhuizen nemen heel veel extra personeel aan

Het is een hectische en drukke tijd in de vijf Limburgse ziekenhuizen. De afgelopen maand werden dan ook veel nieuwe mensen aangenomen vanwege de coronacrisis. Onder hen ic-verpleegkundigen maar ook extra schoonmakers.

Programma's