Column Jos van Wersch: Sneeuw tijdens ‘t Preuvenemint

Column Jos van Wersch: Sneeuw tijdens ‘t Preuvenemint

|

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 20 januari 2019.

Wij, de vleeseters, moeten ons volgens De Telegraaf opmaken voor een vleesrantsoen. Als het aan de opstellers van het Klimaatakkoord ligt, verdwijnt vlees vijf van de zeven dagen per week van het bord. Wij zijn daar niet blij mee want wij houden van Zigeunerschnitzel, gehaktballen, rundvleesbitterballen en Elzasser schotel met casselerib, spek en worst. Inmiddels worden wij verketterd door militante vegetariërs, flexitariërs, pescotariërs en veganisten. Zij voeren de boventoon met hun ethische argumenten. Wij, de overtuigde carnivoren, zijn in deze discussie onhoorbaar, we worden weggevaagd zeg maar gerust monddood gemaakt omwille van het vleesdictaat van de Parijse Klimaatakkoorden die voorschrijven dat ook ik aan het kweekvlees moet.

Zou Mark Post eigenlijk nog leven? In 2013 presenteerde deze Maastrichtse professor met veel tromgeroffel de eerste hamburger van gekweekt vlees. Het ding smaakte voor geen meter en kostte twee ton. Volgens de Limburgse kweekvleesoptimisten staat over twee jaar het eerste kweekvlees op de menukaart van restaurants en tegen 2026 ligt het goedje in de supermarkt. Waarmee niet gezegd is dat we het ook willen éten.

Zijn we niet aan het doorslaan? Vuurwerk, vlees, Zwarte Piet, houtkachels, CV-ketel, roken, drinken, aardgas, terrasverwarmers, weg ermee! GroenLinks in Maastricht wil een gemeentelijk verbod op het oplaten van ballonnen. Want ook dat is niet sjiek & sjoen! Weten jullie wat niet sjiek is? Dat vorig jaar in Den Haag zeven grote politieke partijen, waaronder GroenLinks, gezamenlijk de Klimaatwet presenteerden - maar dat die zeven sindsdien elkaar de koppen inslaan om diezelfde wet. Van Ed Nijpels moet ik aan de warmtepomp, maar zijn partijgenoot Klaas Dijkhoff zegt dat het heus zo’n vaart niet zal lopen. Nijpels vindt de klimaatuitspraken van Dijkhoff ‘denigrerend’, en dan hebben we het dus over twee coryfeeën van de VVD. Volgens Dijkhoff in De Telegraaf is dat de partij die opkomt voor mensen met een smalle beurs, dat wil zeggen: tót ’s avonds 20 maart, want dan zijn de Provinciale Statenverkiezingen voorbij. Wat zijn we in Limburg dan toch bevoorrecht met zulke verstandige politici, dacht ik na een week met Haagse verkiezingsretoriek. Helaas te vroeg gejuicht, want afgelopen vrijdag resulteerde de klimaatdiscussie in het Limburgs Parlement in Lucky TV met een zachte G. Met het klimaat loopt het heus zo’n vaart niet hoor, want na een prachtige zomer gaat het vanaf deze week ook nog eens ouderwets winteren, nou dan! Ik vrees dat de Limburgse politiek pas wakker wordt als het gaat sneeuwen tijdens het Preuvenemint.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's