Column Jos van Wersch: Ricardo & Camiel

Column Jos van Wersch: Ricardo & Camiel

Zondag 16 juni

|

‘Gouverneur Bovens vond veroordeelde Offermanns zeer geschikt als burgemeester voor Beekdaelen’. Zo kan-ie wel weer, dames en heren koppenmakers bij dagblad De Limburger. Toegegeven, onze gouverneur opereert de laatste tijd niet bijster handig, maar Bovens heeft gelijk dat hij Ricardo Offermanns ‘uitermate geschikt’ achtte voor het burgemeesterschap van fusiegemeente Beekdaelen. Offermanns heeft namelijk recht op een tweede kans in de publieke sector. Jaren geleden kreeg hij zestig uur taakstraf aan z’n broek vanwege dat beroemde telefoontje van Jos van Rey uit Roermond.

Sindsdien is Offermanns gegijzeld en lijkt hij veroordeeld tot levenslange ballingschap. En dat nota bene in Limburg, waar o zo vele politieke kleine krabbelaars en grote zondaars reeds een tweede kans werd gegund in het publieke domein nadat ze, in hun eigen ogen, ‘een beetje dom’ maar de facto héél stout waren geweest. Ik ken er zelfs die al bezig zijn aan hun derde kans, en nóg gedragen ze zich als Rupsje Nooitgenoeg. Die inhaligheid geldt niet voor Offermanns. Die deed het uitstekend als burgemeester in Roerdalen en in Meerssen. Roermond bleek, na de Moeder aller domme telefoontjes, een brug te ver. Het was ook niet ‘zomaar’ een telefoontje, zei de rechter, het was ‘medeplichtigheid aan het schenden van het ambtsgeheim’. Als we het dan toch hebben over het ‘schenden van een geheim’: hoe zit het eigenlijk met de vertrouwelijkheid van de Vertrouwenscommissie in de gemeente Beekdaelen?

Hoe kan het dat een weekblad in die gemeente Eric Geurts tipte als één van de topkandidaten voor het burgemeesterschap in Beekdaelen? Let wel: dat was ver vóؚؚórdat al die zelfbenoemde politieke experts in het discussieprogramma De Stemming überhaupt in de gaten hadden dat Geurts een tweede termijn als deputé wel eens zou kunnen mislopen. Hoe kan het, geachte leden van de Vertrouwenscommissie in Beekdaelen, dat dagblad De Limburger meldt dat Offermanns in Beekdaelen heeft gesolliciteerd en dat hij, volgens gouverneur Bovens, bij de top zes van de kandidaten behoorde? Hoezo ’Vertrouwenscommissie?’

Waarom start het Openbaar Ministerie geen onderzoek naar een mogelijk lek vanuit deze commissie? Nee, er is absoluut níet gelekt uit de Vertrouwenscommissie. Wat er dan wél is gebeurd? Kijk, in het gemeentehuis van Beekdaelen stond, net als in het gemeentehuis van Kerkrade, een toevallig passerende en stiekem meeluisterende journalist van De Limburger verdekt opgesteld achter een pilaar. Ahaa! Intussen heeft Offermanns de zoveelste kras op z’n ziel, in het besef dat de zorgplicht bij de VVD kennelijk niet voor hém geldt. Eigen schuld dikke bult Ricardo, dan had je maar lid van het CDA moeten worden. Vraag dát maar aan Camiel Eurlings.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's