Column Jos van Wersch: Raymond Knops for governor

Column Jos van Wersch: Raymond Knops for governor

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 2 mei 2021

|
Mijn verzameling tegeltjeswijsheden groeit met de week. Deze is van 20 april, toen premier Rutte zei dat Hubert Bruls ‘wijze woorden’ sprak want Hubert had in een tv-interview gezegd dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen. Waarmee de verantwoordelijkheid ontlopende Rutte zich een vrijbrief verschafte om op 28 april een stuk rood vlees op de terrassen te gooien voor de uitgehongerde meute. Ook de avondklok kon eraf, sowieso onzin, zei draaikont Ernst Kuipers.

Wijze woorden ook van Ruud Burlet, gisteravond bij L1. Volgens deze weggestuurde gedeputeerde heeft de bestuurscrisis in Limburg niks te maken met ‘het elkaar de bal toespelen’ en ‘elkaar iets gunnen’. Je moet maar durven na twee jaar wegkijken namens twee foute partijen. Burlet voegde er vrolijk aan toe dat hij wel ideeën heeft hoe je de bestuurlijke cultuur in Limburg kunt verbeteren en, mind you, dat hij een terugkeer in een nieuw te vormen college niet uitsluit. Benieuwd wat verkenner Onno Hoes daarvan vindt. Onno heeft vrijdag zijn eerste opstel ingeleverd. Kwaliteitskrant De Limburger kopte gisteren in Telegraaf-achtige chocoladeletters ‘Verkenner Onno Hoes kraakt harde noten’. Harde noten? Eerder een versje voor het poëziealbum.

Terwijl Hoes als geen ander feilloos zou kunnen verwoorden hoe de hazen hier lopen omdat hijzelf meedraaide in het complot waardoor we nu onder curatele staan en een Groningse houwdegen de Limburgse farizeeërs en tollenaars de provinciale tempel uitjaagt. We beginnen met alle subsidieaanvragen alvast aan de kant te leggen, zei Johan Remkes op z’n eerste werkdag.

Wijze woorden, ook van Lilianne Ploumen trouwens. Ze is bereid om Rutte niet langer voor leugenaar uit te maken, op voorwaarde dat ze straks naast hem op het bordes mag staan, samen met haar bubbelgenoten Wopke, Kaag en Jesse. Ik ben vooral witheet op mevrouw Kaag. Ik gaf haar te goeder trouw mijn stem, hoe naïef - want zij zat niet in ’Nigjèr’ maar in het Haagse complot.

Gisteren was het bal in de Limburgse binnensteden, met dank aan de wijze woorden van Hubert Bruls en al die andere wegkijkende burgemeesters wier boa’s de ‘gezellige zaterdagdrukte’ vooral niet mogen verstoren. In ons land gaan niet langer witte jassen over code zwart maar kroegbazen en kruideniers. Ze doen maar, ik heb maandag mijn eerste prik gehad. Helaas met een ernstige allergische reactie want ik droom sindsdien dat Raymond Knops de nieuwe gouverneur wordt.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Kwizzele - 14 juni 2021

Kwizzele - 14 juni 2021

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: De zes van Zaerum

Limburg Doc: De zes van Zaerum

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

Logo 1Limburg

Programma's