Column Jos van Wersch: Pragmatische burgemeester

Column Jos van Wersch: Pragmatische burgemeester

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 31 januari 2021

|
In Maastricht hebben ze sinds deze week een unieke vorm van burgerparticipatie. Daar gaat de harde kern van de plaatselijke voetbalclub de straat op om de stad te beschermen tegen plunderaars en relschoppers. Marco Kroon die probeert te voorkomen dat Badr Hari een kopstoot uitdeelt, zoiets. De koorknapen van MVV kregen een hele grote pluim van de burgermoeder. Dat men zich niet aan de anderhalve meter hield en dat de politie de andere kant opkeek want zoals altijd heel druk met dé-escaleren, maar het allerbelangrijkste, zei mevrouw Penn, is dat we geweld en vernielingen voorkomen en dat doel is bereikt.

Geweld en vernielingen voorkomen: moet je net de Angel Side van MVV hebben. Vóór corona zag ik twee tumultueuze wedstrijden in het stadion, MVV-Roda en Roda-MVV, oftewel in hooligantaal: de Angel Side uit Maastricht tegen de North Side Casuals uit Kerkrade, dat was smullen hoor! Op de website thuisinmaastricht.nl staat een interview met de toenmalige MVV-directeur Paul Penders, over hoe de harde kern van MVV-fans de supporters van de tegenpartij opzochten om een potje te vechten, en dat ze dat een week later nog eens dunnetjes overdeden door bakstenen en betonnen platen te gooien tegen de supportersbussen van Racing Genk.

Het is fantastisch, toeterde burgemeester Penn dinsdagavond, als inwoners van onze stad laten horen en zien dat ze het niet accepteren dat Maastricht wordt bedreigd door relschoppers maar, zei ze erbij, het mag natuurlijk geen knokploeg worden. Beste mevrouw Penn, de Angel Side is een knokploeg, af en toe een partijtje matten behoort tot hun takenpakket – dus om deze lieverdjes op z’n Femke Halsema’s nou zo opzichtig te prijzen: dat is genant, het schuurt, het voelt onbehaaglijk en het is allesbehalve sjiek & sjoen als een militaire mars van 200 zelfverklaarde beschermheren door een met planken dichtgetimmerde binnenstad trekt en het staat diametraal op het ‘Kom met me mee naar Maastricht’ van Benny Neyman. Maar pragmatisch is het wél, daar heeft u gelijk. Ik vrees dat u er spijt van krijgt.

Als het van corona mag komen op 9 april de koempels van de North Side Casuals uit Kerkrade in hun zwarte maliënkolder met bontkraagje naar Maastricht, alwaar ze op z’n Mike Tysons worden verwelkomd bij het Geusseltstadion. Ik vrees dat het mevrouw Penn op die negende april nog wel eens dun door de broek zou kunnen gaan. Zij heeft, als pragmatische burgemeester, haar stadspatrouille immers voor salonfähig verklaard.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Les in een kerk

L1mburg Centraal: Les in een kerk

Logo 1Limburg

Programma's