Column Jos van Wersch: Pantoffels en bordeelsluipers

Column Jos van Wersch: Pantoffels en bordeelsluipers

Zondag 17 november 2019

|
Het is 1976, en we lachen ons te barsten om de Mounties,Ted de Braak en Rudi Carrell. Dat jaar wint Pablo Huth, een14-jarig voetballertje uit Landgraaf, de TROS Penaltybokaal. Pablo wordt zelfs Europees kampioen want hij schiet alle penalty’s raak in het Wembley Stadion in Londen. De hoofdprijs bestaat uit een privé-audiëntie bij… Johan Cruyff in Barcelona. We zijn met z’n vieren: Pablo en z’n ouders, en ik, namens het Limburgs Dagblad. “Waar wonen jullie eigenlijk?”, vraagt Cruijff. “In Ubach over Worms”, antwoordt vader Wim Huth. “Ubach over wát?”, vraagt Cruyff. “Over Worms”, zegt Wim, “dat ligt vlakbij Duitsland.” Dat stemt Cruyff niet vrolijk, amper twee jaar na de verloren WK-finale in München. Jordi Cruyff zit die dag bij mij op schoot, hij is twee jaar en ik ruik zijn volle luier, terwijl Danny Cruyff broodjes smeert. We brengen die week menig uurtje door in het stadion van Barcelona. Voor het oog van een batterij camera’s jongleert wereldster Cruyff met Pablootje uit Landgraaf, en ik ben hun ballenjongen. Cruyff leidt ons rond in het stadion, ’s avonds speelt hij de sterren van de hemel tegen Real Betis.

Johan (want we mogen hem inmiddels tutoyeren) heeft ervoor gezorgd dat Pablo en ik naast de dug-out mogen zitten, vlakbij Rinus Michels. Iets verderop zit Anton Geesink, ook hij is eregast, net als wij. Na de wedstrijd ontmoeten wij de spelers van Barcelona in Hotel Princesa Sofía. Het hele team is er, behalve Johan. Hij is meteen na de wedstrijd naar ‘zijn’ Danny gegaan, want Johan is nu eenmaal een family-man. Sinds deze week weten we dat Cruyff gevoerde pantoffels bij Danny droeg en bordeelsluipers bij Olga. Of ik daar van opkijk? Niet echt, want het is nooit zoals je denkt dat het is.

Ook met Thijs H. is het anders gegaan dan ik tot nu toe wist. De ouders van Thijs zouden, zo suggereerde het Openbaar Ministerie, de bloedbevlekte kleding van hun zoon hebben gewassen om sporen te wissen. Niet dus. Dankzij twee wakkere verslaggevers van het Algemeen Dagblad weten we nu hoe het écht is gegaan. Bij Mondriaan houden ze, zoals altijd, de kaken stijf op elkaar: beroepsgeheim. Op 12 mei van dit jaar, het was Moederdag, ging mijn column op deze plek over de moeder van Thijs H. Ik kreeg daarop van haar een mailtje. Wat ze mij naar aanleiding van die column destijds schreef, snapte ik op dat moment niet. Nu wel. Omdat het, en niet alleen bij Cruyff, vaak heel anders in elkaar zit dan je denkt.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 13 december 2019

L1mburg Centraal - 13 december 2019

L1mburg Centraal: Talentenprijs voor Maastrichtse dementie-onderzoeker

L1mburg Centraal: Talentenprijs voor Maastrichtse dementie-onderzoeker

L1mburg Centraal: Curling voor het goede doel

L1mburg Centraal: Curling voor het goede doel

L1mburg Centraal: De Opstand is uitgesteld

L1mburg Centraal: De Opstand is uitgesteld

L1mburg Centraal: Heel veel paars op Purple Friday

L1mburg Centraal: Heel veel paars op Purple Friday

L1mburg Centraal: Het is vrijdag de dertiende

L1mburg Centraal: Het is vrijdag de dertiende

Logo 1Limburg

Programma's