Column Jos van Wersch: Ophokplicht voor Koopmans

Column Jos van Wersch: Ophokplicht voor Koopmans

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 20 juni 2021

|
Het is vrijdagochtend in Maastricht en we zitten op het terras van het kleinste café van Nederland. Ook daar kosten, nu we-weer-mogen, twee uiensoep en vier Belgische biertjes net zo veel als een volle tank benzine. Wat die vrijdag ons zal brengen weten we op dat moment nog niet, het is pas elf uur. ’Zou Joep nog iets in petto hebben?’, mompelt de journalist met wie ik die ochtend op dat terras heb afgesproken.

Het is inderdaad al minstens twee weken geleden dat Joep Dohmen, de patroonheilige van de onderzoeksjournalistiek, iets van zich heeft laten horen. Mij persoonlijk komt dat heel goed uit. Want ik had er écht geen zin in om het vandaag alwéér te hebben over Onze Ger, Onze Herman of over Onze Sywert, we weten het onderhand wel. Nog afgezien van de heiligverklaring van Onze Pieter die door zijn normále werkzaamheden al overspannen raakte.

Het was al een veeg teken dat Pieter begon te janken toen ‘ie de strijd had verloren van Onze Hugo. Maar ondanks zijn zware burnout herpakte Pieter zich manmoedig en schreef én een boek én een j’accuse vanuit het Enschedese hospice – want volgens Onze Wopke is Onze Pieter bijna terminaal. Zo niet Onze Ger uit Venlo, voorheen Velden. Net als de voortvluchtige militair Jürgen Conings houdt ook Koopmans zich al maanden schuil, niet in de Belgische Kempen maar in het Venlose natuurgebied De Musschenberg, achter dikke hoogstambomen van het IKL.

Tót vrijdagmiddag! Opeens zagen we ‘m opduiken in een door Terraq uitgebaggerde jachthaven in Venlo: Er ist wieder da! Voor de derde keer op rij, nu in verband met geldstromen naar een ex-partner, zoals dat zo chique heet. ‘Ik heb altijd’, zei Koopmans vrijdag voor de camera van L1, ‘het belang van Limburg gediend en nooit iemand bevoordeeld’ – ik zag Halbe Zijlstra voor de zoveelste keer zitten in de datsja van Poetin.

Geachte meneer Koopmans, ik weet het goed gemaakt: zoek een slaapplaats in een grot op De Musschenberg, dat is voorlopig uw functie elders. Blijf in uw schuilplaats en hou iedereen op afstand. Voor u geldt niet anderhalve méter maar anderhalve kílometer. U krijgt géén mobieltje mee maar een enkelband óm. Uw ophokplicht komt pas te vervallen als u ons plechtig belooft vruchten voort te brengen die een nieuw leven waardig zijn, Mattheüs 3 vers 8.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Een grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondag gesloopt.

Programma's