Column Jos van Wersch: Kaags eerste faux pas

Column Jos van Wersch: Kaags eerste faux pas

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 21 maart 2021

|
Het is zondagavond als mijn vrouw en ik het er eindelijk over eens zijn dat we op háár gaan stemmen. Makkelijk was die keuze niet. Wij koesteren immers grote sympathie voor de dochter van de rooms-katholieke melkboer uit Maastricht. Ze spreekt weliswaar niet zo vlotjes maar nooit met meel in de mond en ze heeft geen dubbele agenda maar des te meer idealen, kortom, een vrouw naar ons hart. Haar partij maakt echter het verschil niet meer, dus waarom zou je er nog op stemmen?

De andere Lilian, die uit Oss, hadden we al eerder van ons lijstje met kanshebbers geschrapt. Ook haar partij doet er niet meer toe, zelfs niet in Heerlen, want in de stad van Jan & Riet de Wit stemde het paupervolk woensdag zonder gene op de PVV en VVD, zoals ze vroeger in Eijsden, het dorp van Karel Leunissen, hun ziel en zaligheid verkochten aan het CDA.

En zo kwamen we uiteindelijk terecht bij mevrouw Kaag. Zij predikt immers verandering en vernieuwing, en dat horen wij, zwevende kiezers, maar wat graag! Sigrid kreeg maandagochtend in alle vroegte onze stem in een stembureau met veel oudjes en nog méér rollators. Als minister was ze ons vier jaar in het geheel niet opgevallen, maar haar campagne was soeverein, en toen ze ook nog riep dat Nederland na tien jaar toe is aan nieuw leiderschap, wisten we het zeker: hier staat de opvolger van Hans van Mierlo en Jan Terlouw. 23 zetels zijn er vier meer dan D66 hád, maar spectaculair is het niet, laat staan dat ze een serieuze uitdager van Rutte werd.

Vrijdag, twee dagen na haar geregisseerde vreugdedansfoto, maakt ze haar eerste ‘faux pas’ als ze toetert dat de avondklok eraf moet, alsof het virus rekening houdt met de zomertijd en ‘de jongeren’ die het niet meer aankunnen.

Gistermiddag, geachte mevrouw Kaag, zag ik onze buurman van vijftig, samen met zijn zoontje van twaalf, voetje voor voetje langs ons huis schuifelen, beiden happend naar adem na een coronabesmetting vier weken geleden. Gisteravond zag ik op L1 ziekenhuisbaas David Jongen van Zuyderland die bijna smekend vraagt of we ons asjeblieft nog twee maanden aan de lockdown én de avondklok willen houden, daarna is ’t ergste leed geleden.

D66 is opgericht, zo leerde ons Jan Terlouw, om pragmatische politiek te voeren waarbij het landsbelang leidend is, en níét het ondoorzichtige partijpolitieke gekonkel. Terlouw zei dat in 1982, toen hij binnen één jaar tijd van 17 zetels terug was bij af.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Route Regio: heeft COVID ons op de werkvloer ook iets positiefs gebracht?

Route Regio: heeft COVID ons op de werkvloer ook iets positiefs gebracht?

Route Regio: Bas van Neer wil cabaret in het Limburgs maken

Route Regio: Bas van Neer wil cabaret in het Limburgs maken

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

Logo 1Limburg

Programma's