Column Jos van Wersch: In Limburg spelen méér dingen

Column Jos van Wersch: In Limburg spelen méér dingen

In Limburg spelen méér dingen dan Roda tegen TOP Oss.

Een column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 4 november 2018.

’t Is moeilijk bescheiden te blijven nu ik sinds deze week deel uitmaak van een select gezelschap. ‘Prominenten in de bres voor L1-radioprogramma De Stemming’, kopte (dagblad) De Limburger. Ik ben één van die 25 prominenten. En als ik heel eerlijk ben: het voelt best wel lekker aan om te verkeren, ook al is het slechts op papier, tussen hoogleraren, cultuurpausen en bekende politici. Als columnist kom je op de maatschappelijke ladder immers niet hoger dan derde van onderen, nog net boven de autoverkoper en de huizenmakelaar. Maar sinds deze week ben ik dus Een Prominent. Wat weer níét wil zeggen dat je dan ook maar enige indruk maakt op het bevoegd gezag van L1, zelfs niet als vijfentwintig prominenten gezamenlijk een beroep doen op redelijkheid. Heel kort voor wie het heeft gemist: als een Limburgse profclub op zondag al vroeg in de middag moet voetballen, dan moet De Stemming het doen met de helft van de zendtijd. In concreto: Roda tegen TOP Oss, om maar eens een onvervalste kraker te noemen in de Keuken Kampioen Divisie, heeft bij L1 altijd voorrang op welk regulier programma dan ook. Terwijl De Stemming, ook dat nog, méér luisteraars trekt dan het L1-sportprogramma op zondagmiddag.

“Natuurlijk stoppen we bij L1 nooit met nadenken”, blogt de hoofdredacteur in een reactie. Dat mag ik hopen. En wij, de prominenten, moeten in feite gewoon niet te diep nadenken en dan klopt alles, zou Hermans Finkers zeggen.

Dat het vanaf volgende week zondag, de elfde van de elfde, tot en met het vroege voorjaar van 2019, Vasteloavend is bij L1: geen punt. Ook geen kwaad woord over de radiospelletjes zoals ‘Vals Plat’ waarbij luisteraars moeten raden waar een dialect vandaan komt.

Dat we ons via L1 een breuk kunnen jodelen op de Limburgse Oktoberfeste en ons door zestigduizend voorrondes van het LVK moeten worstelen, ook daar doen we niet moeilijk over.

Maar laat de zendtijd van De Stemming asjeblieft in tact. Niet om die 25 zelfbenoemde prominenten te plezieren, maar omdat er in Limburg en de wereld nu eenmaal méér dingen spelen dan Roda tegen TOP Oss.

|

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's