Column Jos van Wersch: ‘Iets armer worden’

Column Jos van Wersch: ‘Iets armer worden’

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 3 april 2022

‘Alle Nederlanders zullen dit jaar iets armer worden’, zei premier Rutte vrijdag, en dit keer loog hij níét.

Ik was op slag terug bij Joop den Uyl in 1973. Dat jaar werk ik als bedrijfsjournalist bij multinational Rank Xerox in Venray. Ik heb een dikke Peugeot 504 die 1 op 9 verbruikt maar dat maakt niet uit want tanken is een feest. Het plaatselijke taxibedrijf rijdt ons in colonne op en neer naar Schiphol en ik, 21 jaar oud, vlieg eerste klas want ik zit in loongroep 9 en sterrenrestaurant De Hamert brengt elke werkdag een exquise lunch naar het kantoor van onze ceo.

Ik wil maar zeggen: ook toen al wisten we niet wat we van gekkigheid moesten doen, ondanks de oliecrisis, autoloze zondagen, een inflatie van 11,9 procent, een hypotheekrente van 12 procent bij de plaatselijke NMB-bank en de Jom Kipoer-oorlog – en uiteindelijk blèèrde half Nederland de carnavalshit Kiele-Kiele-Koeweit van Farce Majeure.

En toen werd het april 2022. Alsof er al niet 60 miljard euro betaald is aan al dan niet terechte coronasteun komt het kabinet het voetvolk (dat géén leasebak van de zaak heeft) tegemoet met een handvol centen ter compensatie van de benzineprijs. Het moet niet gekker worden. Terwijl in Oekraïne oorlog en ontheemding heerst, worden wij gecompenseerd voor het ongemak bij de benzinepomp.

Het lijkt meer op zwijggeld. Want het doel van elke regering is altijd om de consumptie te stimuleren en ervoor te zorgen dat de mensen hun geld naar de winkels brengen: de volgende auto, de volgende iPhone en de volgende vakantie.

Er zijn veel mensen in ons land die twee keer moeten nadenken over wat ze kopen, zij verdienen alle steun. Maar er zijn er nog méér die het financieel heel goed hebben en vlotjes 400 euro uitgeven aan een paar nieuwe schoenen of, om maar eens wat te noemen, bij Hans van Wolde in Reijmerstok 570 euro aftikken voor een overnachting plus 8-gangenmenu, de wijn níét inbegrepen.

We hebben er allemaal aan meegedaan, want in de afgelopen decennia werd een goed leven uitsluitend gedefinieerd als ‘méér hébben’. Vrijheid was de vrijheid om te winkelen, winkelen was Liefde voor Limburg. Sinds vrijdag weten we dat het ‘benzinehulppakket’ het laatste kalmeringsmiddel van dit kabinet is en dat we een torenhoge tol gaan betalen voor vijftig jaar consumeren op een verkwistende en roofzuchtige manier.
Jos van Wersch

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's