Column Jos van Wersch: Hallo Provincie, wakker worden!

Column Jos van Wersch: Hallo Provincie, wakker worden!

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 12 april 2020.

|
‘Zoals vóór de crisis wordt het niet meer’, zegt gouverneur Theo Bovens. Tenzij je bij de veilige overheid werkt. De eerste coronadode in China was nog niet opgebaard, of de duizend ambtenaren van het Gouvernement verlieten spoorslags hun werkplek om thuis de provinciale bedrijfsvoering ter hand te nemen.

Ambtenaren & Thuis Werken, dat is een contradictio in terminis in het kwadraat. De eerste ambtenaren met doorligplekken hebben zich inmiddels gemeld. Want drie weken netflixen op je driezitsbank doet niemand ongestraft. Ooit, op een dag, niemand weet wanneer, gaan de overgebleven Limburgers uitbundig applaudisseren op het Vrijthof in Maastricht, het Munsterplein in Roermond en de Oude Markt in Venlo, vroeger bekend als de Zoepkoel waar men vasteloavend vierde.

We gaan straks op markten en pleinen uitbundig klappen voor onze helden in de zorg die ons van een wisse dood hebben gered. Die helden zitten in ieder geval níét in ons Gouvernement, we moeten het doen met de verbale knuffels van de gouverneur: Haw pin! How poal!

Als we dan toch lekker volks gaan doen: doe kénst mich der poekel aaf roetsjen! Want waarom steekt onze Provincie, geachte heer Bovens, geen poot uit? Waarom geen provinciaal noodfonds? Omdat, zeggen jullie, het geven van overlevingssubsidies een zaak is van het Rijk, niet van provincies.” Zo kan ‘ie wel weer. Misschien dan de inning opschorten van de provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting? Nee, gaat helaas ook niet, want dat betekent heel veel administratie. Nou en?

We staan sodeju met z’n allen voor een potentiële Weltuntergang maar de Provincie geeft niet thuis. Al was ’t maar een gebaar… kom op zeg! … gewoon honderd miljoen van die 1 komma 2 miljard aftikken voor de grootste pechvogels tussen Eijsden en Mook. Jullie redden daarmee niet de Limburgse economie, maar wel je gezicht.

Ooit, als we het overleven, gaan wij applaudisseren voor onze zoon die een verantwoordelijke job heeft bij een megadruk retailbedrijf in Kerkrade. Hij wordt de godganse dag, ook dit Paasweekend, door idiote klanten voor rotte vis uitgescholden omdat hij nauwgezet de veiligheidsregels toepast.

In het geval dat we de veertien staties van de corona-kruisweg doorstaan, beloven wij Onze Lieve Heer dat we stoppen met de megalomane trekjes die wij-Limburgers ons meenden te kunnen aanmeten, zoals duizend keer André Rieu op het Vrijthof, tienduizend popfestivals en honderdduizend keer Shakespeare en Huub Stapel onder regie van Servé Hermans of Michel Sluysmans. Dat stoppen gaat vanzelf hoor, want de sponsors zijn blut en iedereen staat dik in het rood, behalve de Provincie Limburg.

Weg met de gekkigheid! Met Pasen verleden jaar verstopten mijn vrouw en ik 1500 paaseieren in de Heerlense wijk Heksenberg vanwege een promotioneel ‘Paas-event’ van een van onze klanten, compleet met Paashaaspak van d’r Karnavalswiertz. Nee, ik zat niet zèlf in dat pak, mijn maatje was niet voorradig.

Het goede nieuws komt eveneens uit Kerkrade. Roda JC mag namelijk als eerste club de voetbalcompetitie hervatten. Gezien de grootte van het stadion en het aantal Roda-toeschouwers is de anderhalve-meter-regel in Kerkrade méér dan gewaarborgd.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1 Concert: Carboon XL live

L1 Concert: Carboon XL live

’t Lèste Waord: Fer Kousen

’t Lèste Waord: Fer Kousen

Zondag wind en (mot)regen, later buien en vrij zonnig

Zondag wind en (mot)regen, later buien en vrij zonnig

Plat-eweg - 4 juli 2020

Plat-eweg - 4 juli 2020

L1mbo Top 10 van juli 2020

L1mbo Top 10 van juli 2020

De veer seizoene centraal in Platbook 23

De veer seizoene centraal in Platbook 23

Logo 1Limburg

Programma's