Column Jos van Wersch: Gelukkig hebben we Jo Ritzen

Column Jos van Wersch: Gelukkig hebben we Jo Ritzen

|

Ik zou wel eens willen weten hoeveel onderwijspipo’s in de loop der jaren aan de tafel bij het radioprogramma De Stemming zijn aangeschoven, en ook vandaag werden we, in dat opzicht, niet teleurgesteld.

Ook Jo Ritzen was meerdere keren te gast. Voor de jongere luisteraars onder ons, voor zover die er zijn: Ritzen was zo’n beetje de hele twintigste eeuw minister van onderwijs. Later, als baas van de ‘Maastricht University’, toucheerde hij per jaar 280-duizend euro. Daarmee was hij volgens de Algemene Onderwijsbond AOb een van de duurste bestuurders bij onderwijsinstellingen.

Daarbovenop (maar dat had eigenlijk geheim moeten blijven) had men ook nog eens 372-duizend euro betaald om het pensioengat van deze ex-minister te repareren.

We hadden al jaren niks meer van deze geboren Heerlenaar gehoord, totdat verleden maand z’n naam opeens opdook: Ritzen is sinds 1 april, en dat is geen mop, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, kortweg LVO, de scholenkoepel die zichzelf én 354 eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht voor joker zette. Van díé club is Jo Ritzen nu de opperbaas. Nog voordat hij z’n eerste maandwedde bij het LVO heeft binnengehengeld, heeft Ritzen al te maken met een zogeheten ‘Postemaatje’, vernoemd naar zijn gesneuvelde voorganger André Postema. Dit keer is het raak bij het Stella Maris College in Meerssen. Daar koos een directeur jarenlang voor ‘gepersonaliseerd onderwijs’, dat wil zeggen: als je voor alle vakken een dikke onvoldoende hebt ga je gewoon over. Totdat de onderwijsinspectie ingrijpt, en dat is nu dus gebeurd.

Bij Stella Maris doen ze, beter gezegd: déden ze tot afgelopen vrijdag, aan gepersonaliseerd leren, ooit een vooruitstrevend onderwijssysteem dat echter faliekant is mislukt. Maar in Meerssen gingen ze er ijzerenheinig mee door: lekker workshoppen in plaats van lesonderwijs met studieboeken, en de iPad die weet wat de leerling allemaal níét weet maar wel had kúnnen weten als ie op een fatsoenlijke manier les gehad.

Het Stella Maris heeft/had een uitstekende naam in de regio. Totdat op zekere dag de zoveelste onderwijspipo het reguliere onderwijssysteem in Meerssen de nek omdraaide. Het is fantastisch voor opperonderwijspipo Jo Ritzen dat hij op z’n 74-ste de LVO-schnabbel binnenhaalde. Pijnlijk is het voor de onderbouwleerlingen die de rest van hun leven gebrandmerkt zijn omdat ze gepersonaliseerd onderwijs in Meerssen kregen. Onze eigen kinderen zaten ook op Stella Maris, en dat bleek destijds een uitstekende opstart te zijn naar het hoger onderwijs. Maar dat was vóórdat een of andere gepersonaliseerde kamikazepiloot het in Meerssen voor het zeggen kreeg.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's