Column Jos van Wersch: Frater Venantius 2.0

Column Jos van Wersch: Frater Venantius 2.0

Jo met de banjo en Mien met de mandolien. En nu hebben we ook nog Harrie met de gitaar.

|

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 16 december 2018.

Jo met de banjo en Mien met de mandolien. En nu hebben we ook nog Harrie met de gitaar. Harrie is overdag CEO van het bisdom Roermond en in z’n vrije tijd treedt ‘ie op als singer-songwriter/gitarist. Harrie’s wereldhit, Vijf Broden en Twee Vissen, wie kent z’n lied niet?, was vrijdag breaking news bij L1.

Net als álle Limburgse prominenten moest ook Harrie vertellen dat Samen voor de Voedselbank een ge-wél-di-ge actie is, want dankzij de hamsterweken bij L1 zijn er nu al 64 miljoen allerlei lang houdbare levensmiddelen ingezameld, en dat is, jaja!, een nieuw record – waaronder maar liefst dertien zakken paprikawokkels méér dan vorig jaar, asjeblieft!

Dit alles tot grote schrik van de vaste voedselbank-klanten die bij god niet weten hoe ze die miljoenen bij elkaar gebedelde conservenblikken met gepelde tomaten en ananasschijven door hun strot moeten krijgen, ook nog in de wetenschap dat ze niet eens de tijd krijgen om uit te buiken want al over 11 maanden begint het hele circus weer van voren af aan. Er zijn voedselbank-klanten die niet langer aan deze actie willen meedoen en volgend jaar met kerst gewoon uit eten gaan ‘in dit ontzettend gaaf land’ van Mark Rutte.

In de studio van L1 stond vrijdag onze kakelverse monseigneur zichtbaar ongemakkelijk te midden van zijn symbolische vijf broden, twee vissen en een valse gitaar. Ik vroeg me af: is dit onze nieuwe bisschop Harrie Smeets, of de 2.0 versie van Frater Venantius uit Schin op Geul, of, nóg tragischer: Toon Hermans, alias Frits Verkade, die auditie deed bij de televisie en o zo graag idool wilde worden van het volk. Maar Frits Verkade kwam niet verder dan “Wat ruist er door het struikgewas?” De vraag is of Harrie Smeets verder komt.

In Limburg is hij de rooms-katholieke baas van lege kerken. Want Jo Gijsen, de ultieme horror-bisschop, joeg de schapen massaal het hok uit. Frans Wiertz, de middle of the road herder, wist in vijfentwintig jaar tijd niet één schaap naar binnen te lokken. Nu de op hol geslagen kudde tóch niet meer te temmen is, rest Harrie Smeets inderdaad niets anders dan zijn ambtstermijn in te kleuren als rondreizende bisschoppelijke troubadour. Jij hebt ‘t in je, Harrie, om Geneet Van ’t Laeve, het motto van Jef Diederen, aan de laatste grijsgekuifde gelovigen te verkondigen. Jouw liedje, Harrie, over de vijf broden en de twee vissen, is nu al een hit op het internet. Meld je aan voor The Voice of Holland en je wint! Maar begin in godsnaam never-nóóit over de rooms-katholieke core business, want daarvoor heeft jouw bedrijfstak het te bont gemaakt.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

Óngerwaeg met Allerzielen in Roermond

Óngerwaeg met Allerzielen in Roermond

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

L1mburg Centraal - 3 december 2023

L1mburg Centraal - 3 december 2023

Postbus 31 - 3 december 2023

Postbus 31 - 3 december 2023

De Stemming: hoe migratie echt werkt

De Stemming: hoe migratie echt werkt

Lichtpuntje aan het eind van de tunnel | Een klasse apart #3

Lichtpuntje aan het eind van de tunnel | Een klasse apart #3

Programma's