Column Jos van Wersch: Feike en Hugo

Column Jos van Wersch: Feike en Hugo

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 17 oktober 2021.

‘Hoe coronagezant Feike Sijbesma van het toneel verdween’. Nee, geen spannend jongensboek maar de fascinerende reconstructie in de Volkskrant van gisteren, toen we ook nog via Follow the Money vernamen dat de tweets van Sywert van Lienden een vooropgezet plan waren om het ministerie van VWS in het pak te naaien. Feike Sijbesma en Sywert van L. hebben één ding met elkaar gemeen: beiden moesten ze coronaminister Hugo de Jonge uit de wind houden omdat die er een zootje van had gemaakt.

De Volkskrant-reconstructie is ontluisterend voor de minister en zijn ministerie. Maar ze is ook pijnlijk voor Sijbesma. Want op enig moment stak hij, als slimste jongetje van de klas, met zijn kop boven het maaiveld uit. Dat was een brug te ver. Want niemand is groter, ook Sijbesma niet, dan Hugo de Jonge, onze capi di tutti capi di corona. En weg was Sijbesma, van de ene op de andere dag. Weg uit de politieke wereld die hij toch al verafschuwde.

Ik heb Sijbesma één keer gesproken. Het is woensdag 4 september 2019 om 11.00 uur als ik op audiëntie mag in het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. Drie maanden lang heb ik moeten lobbyen voor een afspraak met de (toen nog) hoogste baas van DSM. Volgens het Amerikaanse zakenblad Fortune is Sijbesma één van ’s werelds grootste leiders. De huiscolumnist van De Stemming voelt zich een hele meneer dat hij Sijbesma überhaupt mag spreken, let wel: vlak vóórdat Sijbesma in New York een gesprek heeft met de topmensen van de Verenigde Naties, een van Sijbesma’s contacten waar hij graag mee koketteert.

Opeens zit Sijbesma als coronagezant aan de talkshowtafel bij Op1, samen met paradijsvogels en de altijd lollige Paul de Leeuw en Carrie ten Napel. Je ziet Sijbesma denken: in wat voor wereld ben ik in hemelsnaam terecht gekomen? Sinds de Volkskrant van gisteren weten we het: in een wereld met politieke spelletjes waar Sijbesma op stuk gelopen is. Het begon nochtans zo veelbelovend: of Sijbesma met zijn netwerk ons land uit de coronabrand wilde halen, vroeg Hugo de Jonge. Ik doe m’n best, zei Sijbesma, maar onder één voorwaarde: ik wil er geen cent voor hebben, ook geen onkostenvergoeding, zodat mij nooit kan worden verweten dat ik profiteerde van de crisis. Helemaal mee eens, twitterde Sywert van Lienden nog diezelfde avond.

De moraal van het Volkskrant-verhaal: jaag Hugo de Jonge van het Binnenhof! Ik ben benieuwd wat Sijbesma straks onder ede verklaart over de minister van Dansen met Jansen. Sinds gisteren is een parlementaire enquête over de corona-aanpak onvermijdelijk.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten Sport met John van Loen en Ivo Op den Camp

AvondGasten Sport met John van Loen en Ivo Op den Camp

Muziekfabriek 2021: The Waiting

Muziekfabriek 2021: The Waiting

Óngerwaeg en het leukste feest in Berg en Terblijt

Óngerwaeg en het leukste feest in Berg en Terblijt

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

L1mburg Centraal - 28 november 2021

L1mburg Centraal - 28 november 2021

L1mburg Centraal: nasleep en impact toeslagenaffaire nog altijd groot

L1mburg Centraal: nasleep en impact toeslagenaffaire nog altijd groot

Logo 1Limburg

Programma's