Column Jos van Wersch: Extraparlementair geneuzel

Column Jos van Wersch: Extraparlementair geneuzel

Zondag 26 mei

|

André Rieu, Frans Timmermans, DSM als het planeetvriendelijkste bedrijf van Europa, Tom Dumoulin, Jos Verstappen, en als we ook nog het Eurovisie Songfestival naar Maastricht kunnen halen weet straks heel Europa hoe geweldig Limburg wel niet is. Waar we op dit moment níét mee kunnen pronken zijn de dames en heren politici die geacht worden om onze kleine provincie te besturen.

Afgelopen vrijdag hebben zij zichzelf een brevet van onvermogen gegeven. Twee maanden lang overlegden ze in allerlei kamertjes en in wisselende samenstellingen over hoe ze een coalitie zouden kunnen vormen. Maar om dan zomaar op een vrijdagmiddag in mei te vertellen dat ‘het’ niet is gelukt, en dat het ook niet meer gáát lukken, schaam je! De een wil niet met de ander, want hij zei ooit zus terwijl hij het zo niet bedoelde, kortom, politiek gekeutel waardoor de beoogde zes partijencoalitie sneuvelde.

Waar alle elf politieke partijen in het Provinciehuis het wél over eens zijn, zelfs de SP: dat ze alle elf ‘bereid zijn om bestuursverantwoordelijk te dragen’ en dat ze, zeker zo belangrijk, alle elf per direct een uitstekende kandidaat-gedeputeerde kunnen leveren. Maar ja, elf gedeputeerden voor zo’n kleine provincie als de onze… dat vindt zelfs Ger Koopmans iets te veel van het goede. Zelfs met elf gedeputeerden ben je er niet, want het CDA wil er per se twee: Koopmans en diens hulpsheriff Hubert Mackus. Hubert gaat over de geiten en over de Drielandentrein die slechts in één land rijdt. Maar ja, als het niet kan zoals het moet, zei CDA-minister Jan de Koning, dan moet het maar zoals het kan. Dat is precies wat zijn partijgenoot Koopmans nu heeft voorgesteld: laat Limburg de komende jaren regeren door een college zónder de steun van een coalitie. Toegegeven, het is verrassend, het is creatief, maar het is ook drie keer niks. Het is al moeilijk genoeg om een college overeind te houden mét steun van een coalitie, en zelfs dat is de laatste keer niet gelukt.

Koopmans noemt zijn vondst een extraparlementair college, maar het is een noodgreep. Want hoe moeilijk kan het zijn om een provinciaal bestuur te formeren voor een kleine, rijke provincie als de onze? O jazeker, we hebben intussen alle argumenten twee maanden lang gehoord: elf partijen, moeilijke verkiezingsuitslag, motorblok, maar dan nóg: in het Gouvernement is het heus geen rocket science! Besluiten die er écht toe doen worden in Den Haag en in Brussel genomen.

Hoe nu verder? Het is het duo Koopmans-Gabriëls niet gelukt om een coalitie te vormen. Als een formatie in ons land vastloopt, is het een ongeschreven regel dat een andere formateur aan zet is. Koopmans gaat echter gewoon ijzerenheinig door, omdat zijn oplossing een variant is die ‘past in de geest van de opdracht’. Zegt Koopmans. Morgenvroeg om tien uur mogen de 47 Limburgse statenleden zeggen wat zíj daar van vinden. Hopelijk in de wetenschap dat de extraparlementaire coalitievorm in Nederland zeer ongebruikelijk is. Op nationaal niveau is er de laatste honderd jaar slechts één extraparlementaire coalitie geweest. Dat was in augustus 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Stapper laat fiets achter: massale inzet hulpdiensten

Stapper laat fiets achter: massale inzet hulpdiensten

Het achterlaten van een fiets bij een kasteelvijver in Tegelen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag voor heel wat consternatie gezorgd. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, omdat gedacht werd dat er iemand te water was geraakt.

Programma's