Column Jos van Wersch: De Maaslijn van Carla

Column Jos van Wersch: De Maaslijn van Carla

Zondag 26 januari 2020

|
Niet één maar twee gouverneurs in je programma, toe maar. Al trek je er geen volle zalen mee, wel een vol café. Dat komt doordat Theo Bovens en Herman Reynders voorbeeldige koorknapen zijn die netjes binnen de lijntjes kleuren. Nooit rebels, altijd keurig aangepast, kortom, twee brave Limburgers met een smetvrij CV. Reynders heeft weliswaar ooit gefacebookt met een call-girl, ene Marijke, maar dat was per ongeluk, hij had op de verkeerde knop gedrukt, of zoiets.

Nieuwjaarstoespraken van gouverneurs klinken activistisch maar ze vervagen voordat ze zijn uitgesproken. Op Sjeng Kremers, daar is ‘ie weer, viel veel af te dingen, maar hij had wél ballen. Net als Steve Stevaert, al werden diens ballen ook z’n ondergang. Wie ook ballen heeft is deputé Carla Brugman. Die vertelde deze week met orgastische vreugde dat de Maaslijn pas vier jaar láter gereed is dan gepland, hoera-hoera!, en dat ze voor straf ook nog eens veertig miljoen euro moet dokken aan Meneer Arriva, ik ken deputé’s die voor minder naar huis zijn gestuurd. En hoezo veertig miljoen? Tja, dat komt, zegt Carla, omdat dieseltreinen duurder zijn in brandstofverbruik. My god, voor veertig miljoen euro kun je alle dieseltreinen van alle seizoenen Rail Away laten rijden, en dan heb ook nog geld over, Carla, om een nieuwe Tesla te kopen in plaats van dat aftandse tweedehandsje waar je nu parmantig in rondkachelt.

Het Citaat van de Week gaat naar ons provinciebestuur. Dat heeft een alarmerende brief geschreven aan de Tweede Kamer over de vliegtaks voor vrachtvliegtuigen. Door die taks, en nu komt ‘ie… ‘staat het huidige verdienmodel van onze luchthaven op het spel’. Verdienmodel, ik mag die humor wel. En aangezien er in de wereld ook verder helemaal niks gebeurt lees ik iedere dag op de voorpagina van De Limburger over de diaspora van de Elfde van de Elfde, de Sjeng Kraft Kompenei is zelfs al gesignaleerd in de Goelag Archipel Landgraaf, zoiets doen alleen verwarde personen. Maar… het gaat toch de goede kant uit… ze schijnen nu, heel misschien, toch terecht te kunnen in het Maastrichtse Stadspark maar dan zónder Big Benny - want de onderliggende garage heeft dezelfde zwakke Songfestivalloze dakconstructie als die van het MECC.

Intussen is de Elfde van de Elfde gedegradeerd van begerenswaardige prima donna tot suffig muurbloempje dat nergens meer ten dans wordt gevraagd, tot grote schrik van Beppie Kraft die daardoor háár verdienmodel weer in gevaar ziet komen. In de weken voorafgaand aan de vastelaovend ziet de wereld in Limburg er zeer overzichtelijk uit. Bij L1 heb je elke dag de zoveelste halve finale van het LVK, en dagblad De Limburger doet de Elfde van de Elfde én het Groot Limburgs Buuttekampioenschap. Wij, de meerderheid van de Limburgers die niks op hebben met de vastelaovend, kijken intussen reikhalzend uit naar Aswoensdag.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Jouw Plat-eweg Top 3 van woensdag 1 april

Jouw Plat-eweg Top 3 van woensdag 1 april

L1mburg Centraal - 1 april 2020

L1mburg Centraal - 1 april 2020

AvondGasten: corona in Limburg - stand van zaken in ziekenhuizen

AvondGasten: corona in Limburg - stand van zaken in ziekenhuizen

Na OLS ook ZLF verplaatst, naar juli 2021

Na OLS ook ZLF verplaatst, naar juli 2021

L1mburg Centraal: Thuis met kinderen, dat vraagt om engelengeduld

L1mburg Centraal: Thuis met kinderen, dat vraagt om engelengeduld

L1mburg Centraal: Het meest populaire spel ligt helemaal plat

L1mburg Centraal: Het meest populaire spel ligt helemaal plat

Logo 1Limburg

Programma's