Column Jos van Wersch: De ‘G6 van Roda’ moet zich schamen

Column Jos van Wersch: De ‘G6 van Roda’ moet zich schamen

Dat Twan Huys elke vrijdagavond Patty Brard als vaste tafelgast moet dulden in zijn RTL Late Night Show, betekent dat Twan aan zijn gang naar Canossa is begonnen.

|

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 25 november 2018.

Dat Twan Huys elke vrijdagavond Patty Brard als vaste tafelgast moet dulden in zijn RTL Late Night Show, betekent dat Twan aan zijn gang naar Canossa is begonnen.

Een half jaar geleden zou Twan haar nog geen blik waardig hebben gekeurd. Nu zit deze wilsonbekwame lellebel giebelend naast hem aan de talkshowtafel. Om Twans programma te redden wil ‘Patty Klysma’ desnoods op kerstavond nog één keer haar darmen voor het oog van televisiekijkend Nederland laten reinigen, net als destijds bij campingzender SBS6.

Je zal vanwege de kijkcijfers maar gered moeten worden door de zangeres van de cd Chillen met je Billen. Maar Twan denkt: pecunia non olet, in tegenstelling tot een klysma.

Al even pijnlijk breaking news ging over een lullig spoorlijntje.

Toen Vincent van Gogh werd geboren, 165 jaar geleden, had onze provincie een nationale primeur. Dat jaar werd de eerste internationale spoorlijn van Nederland geopend op Limburgse bodem. “Kaum eine Region ist so grenzenlos wie diese Region”, tetterde gouverneur Theo Bovens dit voorjaar nog op een Versammlung ergens in Duitsland. Want al in 1853, zei trotse Theo, was er een treintraject van Aken via Maastricht naar België.

Het Drielandentreintje van Arriva had eigenlijk begin dit jaar al moeten rijden tussen Aken, Heerlen, Maastricht en Luik. Dat lukte uiteraard niet, dus dan maar in december. Dat gaat lukken, dat wil zeggen: tot Maastricht. Want het treintje mag niet doorrijden tot Luik omdat de Belgen dwars liggen. De treurnis rond dit treintje symboliseert het zoveelste failliet van wat ooit zo veelbelovend begon: de euregio Maas-Rijn!

Helaas, na 40 jaar Euregionaal congresseren onder het motto ‘Außer Spesen nichts gewesen’, is ‘de Euregio’ verworden tot een scheldwoord. “In Deutschland wohnen, in den Niederlanden einkaufen und in Belgien arbeiten — das ist für viele Menschen zur Gewohnheit geworden”, orakelt Bovens, net als zijn voorgangers Frissen, Van Voorst tot Voorst, Mastenbroek, Kremers en, maar dan om een ándere reden, NSB-gouverneur Max de Marchant et d'Ansembourg.

En toen we dus dachten alles gehad te hebben, was er breaking news uit Kerkrade: in het stadion van Roda JC, beter gezegd van de gemeente Kerkrade, zullen de heaters voorlopig niet meer branden! Nu staat een winterse thuiswedstrijd van Roda sowieso al gelijk aan een forse taakstraf, laat staan zonder warmtekacheltjes. Welke gek dat besluit genomen heeft? De G6 van Roda! De wat?

De G6. Dat zijn zes mannen (eerst waren het er zeven), die allemaal vele malen miljonair zijn, eentje is zelfs miljárdair. In plaats van de inmiddels aandelen-zonder-waarde van Frits Schrouff en Alexei Korotaev te beheren, hadden jullie met z’n zessen ook kunnen zeggen: kom op, laten we duizend euro de man lappen om in ieder geval de heaters bij Roda aan de praat te houden. Want jullie kunnen wel heel gewichtig ‘de G6’ uithangen en koketteren met jullie plekje in de Quote 500, het is niet chique, heren, om de laatste der geelzwarte Mohikanen te later vernikkelen op de tribune.

Ik vrees dat bij Roda’s eerste thuiswedstrijd nà de winterstop enkele bejaarde koempelsupporters doodgevroren worden aangetroffen op tribune die vernoemd is naar Theo Pickée. En die stond, geachte rijkaards van de G6, nooit in de Quote 500.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's