Column Jos van Wersch: Dassenburcht bij vliegveld

Column Jos van Wersch: Dassenburcht bij vliegveld

Zondag 3 november 2019

|
De Provincie heeft opnieuw de hoofdprijs betaald: 1 euro voor het vliegveld. Voor 1 euroCENT hadden ze het óók gehad. Zes jaar geleden kocht Twan Beurskens het vliegveld ook al eens voor 1 euro, net als Joost van den Akker deze week. Nog even en ons vliegveld staat op Marktplaats. Ook nog eens mijn vliegveld, want ik woon er vlak naast, al bijna vijfentwintig jaar. En tot volle tevredenheid kan ik u zeggen (mede namens vrouw en kinderen), want het is er heerlijk rustig wonen doordat ons huis lekker niet in de aanvliegroute ligt, tja, dan moet je maar niet zo gek zijn om in Geverik te gaan wonen. Heel af en toe zien wij een kist opstijgen of landen, en dan kijken we met z’n allen onze ogen uit. “Kijk, daar gaat er weer ééntje!”, zegt onze hoogbejaarde buurman dan. Eéntje. Nooit twéé. Laat staan drie.

Het vliegveld sluiten kommt nicht in Frage, want dan trekt Jan Smeets aan de bel. De Rolling Stones zouden namelijk hebben gesuggereerd dat ze mogelijk binnen tien jaar wellicht nog eens naar Pinkpop komen, op voorwaarde dat ze in alle rust in de directe omgeving kunnen landen… net als destijds president Bush met zijn Air Force One en, niet te vergeten, een aantal maffiose kunsthandelaars die geen pottenkijkers willen als ze met hun privéjets naar de ‘previewday’ van de TEFAF komen, één keer per jaar.

Intussen lacht Meneer Coréndon zich een bult. Want in Beek krijgt hij de komende zes jaar zowat geld toe, en de vakantiegangers mogen er gratis parkeren, kortom: de ultieme Limburgse gastvrijheid dankzij gekke Henkies in het Gouvernement.

“Geachte omwonende van de luchthaven Maastricht Aachen Airport”, staat boven de brief die deze week bij ons in de bus viel. De brief is ondertekend door gedeputeerde Joost van den Akker. “De luchthaven”, schrijft Joost, “is onderdeel van de basisinfrastructuur van Limburg en die moet gegarandeerd blijven.” Dat betekent volgens de Taalbrigade van Raymond Knops: we houden de tent gewoon open!, oftewel: we hebben er schijt aan wat het kost, en jammer dat ze allemaal in een duikvlucht terecht kwamen, van Cityhopper tot Air Exel en V-Bird tot German Wings.

Ik ben ooit met een pijlsnel opgeheven lijnvlucht vanaf Beek naar vliegveld Malpensa bij Milaan gevlogen; ’s morgens op de heenweg waren we met z’n tweeën, en op de terugvlucht ’s avonds was ik nog maar in m’n eentje, en mocht ik gezellig naast de piloten in de cockpit zitten terwijl de twee stewardessen mij van bubbles verzagen. Ik schreef er een hilarisch stukje over in de toenmalige Kamerkrant, maar dat vond mijn baas bij de KvK he-le-maal niet aardig, want ons vliegveld is (en daar komt ‘ie weer): onderdeel van de basisinfrastructuur van Limburg.

Hoe het verder gaat is voorspelbaar. D66 wil zoals altijd een referendum dat niemand interesseert, GroenLinks een enquête om alles nog eens ‘goed door te rekenen’ en het provinciebestuur kan zich tot aan de volgende verkiezingen heerlijk verschuilen achter de nieuwe Luchtvaartnota met een looptijd tot 2050, ja, u hoort het goed. Tegen die tijd is vliegveld Beek allang getransformeerd tot een Nationaal Stiltegebied ten behoeve van het fokprogramma voor het behoud van de korenwolf.

Ik verklap u een geheim, het is geen grap: in onze wei, op zichtafstand van het vliegveld, hebben we deze week een fantastische dassenburcht ontdekt. Dat is heel bijzonder, temeer omdat het de enige dassenburcht ter wereld is vlakbij een vliegveld, of wat daar voor doorgaat.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's