Column Jos van Wersch: Dark horse Wim Hillenaar

Column Jos van Wersch: Dark horse Wim Hillenaar

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 26 maart 2023

|
Ik dacht, en ik was niet de enige, dat ze Ingrid van Engelshoven of Lilianne Ploumen uit de hoge hoed zouden toveren. Zelfs Frans Timmermans en Frans Theunisz werden genoemd. Maar nee, de overwinning werd opgeëist door een dark horse uit Brabant. Wim Hillenaar is níét de nieuwe linksback van MVV, zoals enkele raadsleden aanvankelijk dachten.

De polyglot Hillenaar is – honi soit qui mal y pense - de nieuwe burgemeester van Maastricht, voorheen was hij dat in Cuijk. Dan speel je geen Champions League maar sta je in het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie, net als MVV op het eind van dit seizoen. Hillenaar was ‘in between’, oftewel op zoek naar een nieuwe baan. Want in december werd niet de gedoodverfde kandidaat Hillenaar maar iemand anders voorgedragen als burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Land van Cuijk. Des te prettiger voor Hillenaar dat hij binnenkort niet langer ‘in between’ is maar beroepshalve tot z’n zeventigste onderdak heeft in de zelfbenoemde wereldstad aan de Maas.

Maastricht is heel wat anders dan de potente stieren in het Cuijkse boerendorp Beers, de eeuwenoude Mariakapel in Holthees of het drukbezochte Boxmeerse geboortehuis van de beroemde Brabander Emile Gerardus Maria Roemer. Ook die zat trouwens een tijdje ‘in between’ voordat ‘ie emplooi vond in Maastricht.

De gemeenteraad wilde donderdagavond echt álles weten over Hillenaar, verklapte de vicevoorzitter van de gemeenteraad, bij wijze van spreken tot en met de kleur van zijn onderbroek – die kleur bleek trouwens CDA-groen. Aan Hillenaar werd ook gevraagd of hij zich voor langere tijd wil binden aan Maastricht. Tot de dood ons scheidt! - beloofde Hillenaar gretig. Wat nog veel méér bonuspunten opleverde: dat hij van friet met zoervleisj houdt en een mensenmens is, vertelde raadslid Tiny Meese opgewonden. Tegen zo iemand zeg je als Vertrouwenscommissie uiteraard geen nee.

Hoe het ook zij, nog voordat Hillenaar de Maastrichtse burgemeestersketting om mag hangen wordt hij al vergeleken met zijn verre voorganger Philip Houben. In dat geval heeft Maastricht niet alleen een dark horse maar ook een toppaard in huis gehaald.
Jos van Wersch

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

L1mburg Centraal - 6 juni 2023

L1mburg Centraal - 6 juni 2023

Woensdag meer bewolking en een bui, daarna zonnig en warmer

Woensdag meer bewolking en een bui, daarna zonnig en warmer

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Ruud & Rian: 100 vrijwilligers in één spektakelstuk in Meijel

Ruud & Rian: 100 vrijwilligers in één spektakelstuk in Meijel

De Vergulde Voorgloeier: heftig spul van Tim

De Vergulde Voorgloeier: heftig spul van Tim

Limburg van Boven: Kasteel Heysterum in Linne

Limburg van Boven: Kasteel Heysterum in Linne

Programma's