Column Jos van Wersch: Bravo Brabo!

Column Jos van Wersch: Bravo Brabo!

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 5 maart 2023

|
Wat leuk voor al die lijsttrekkers dat ze in het programma De Stemming mogen vertellen hoe bijzonder ze wel niet zijn. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze op de radio zijn en daar zal het ook wel bij blijven, want dankzij een opiniepeiling weten we nu al wie op 15 maart in Limburg gaat winnen en verliezen.

De echte winnaar is Noord-Brabant. Daar is het provinciebestuur deze week per direct gestopt met het verlenen van bouwvergunningen in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden. Met dat moedige besluit laat Brabant buurman Limburg opnieuw de hielen zien. Tien jaar geleden gebeurde dat ook al toen Limburg door politiek getreuzel de boot miste naar Brainport Eindhoven, één van de slimste regio’s ter wereld.

Ook in het regionale stikstofdebat heeft Limburg het lelijk laten liggen want wij wilden zoals altijd iedereen graag te vriend houden. Met als uitkomst dat de PVV in Limburg zonder ook maar één vinger uit te steken op 15 maart de grootste wordt, en dat VVD en CDA straks zonder enige gêne méé gaan regeren - want die twee sluiten immers nóóit een partij op voorhand uit, en zeker niet de partij die gaat winnen. En zo kon het dus gebeuren dat een campagnevoerende Geert Wilders gisteren vrolijk handenschuddend in zijn Heimatland Limburg paradeerde, omgeven door selfie verslaafden en andere aanbidders.

De gewiekste Wilders kent z’n pappenheimers: des te minder je in Limburg doet, des te eerder ben je slapend rijk, in weerwil van Rockwool, Chemelot, grootschalige veehouderij, een technisch failliet vliegveld, een gekapt bos ten faveure van een binnenkort leegstaande autofabriek, een vervuilende Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen, de klauwen vol geld kostende en stikstof en CO2 uitbrakende stoomtrein tussen Kerkrade en Schin op Geul en vooral: vriendelijk blijven tegen de protestboer met z’n omgekeerde vlag. De dienstdoende Limburgse bestuurders stonden erbij en keken ernaar.

Intussen hebben de landelijke politiek en Jeroen Pauw, de Harry Mens van de VARA, de Statenverkiezingen gedegradeerd tot een opiniepeiling tussen rechts en de linkse wolk. In mijn boerendorp, waar het altijd ruikt naar maïs en mest, overheersen de verkiezingsposters van JA21 met daarop de tronie van Joost Eerdmans – je zou warempel heimwee krijgen naar het CDA, maar dan wel naar het CDA-in-Brabant dat samen met de VVD, D66, GroenLinks en PvdA de guts had om de stikstofknoop door te hakken – let wel: vóórdat de kiezer naar de stembus gaat. Bravo Brabo!

Waar onze nationale regering onder valse voorwendsels blijft hangen in het stikstofdossier, hadden de provinciale bestuurders in Limburg, net als in Brabant, het verschil kunnen maken. Maar daar is méér durf voor nodig dan ‘Ich bin Emile, ich bin tweemiel, ich bin drie daag Carnaval’.
Jos van Wersch

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

Natuur en Zo - 1 april 2023

Natuur en Zo - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Programma's