Column Jos van Wersch: Bolsonaro’s

Column Jos van Wersch: Bolsonaro’s

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 14 juni 2020.

Volgend weekend mogen wij, de parochianen van Schimmert, weer naar de kerk voor de eerste coronaveilige eucharistieviering, zij ’t met maximaal dertig personen. Nu is dát het minste probleem, zo weten we uit de tijd vóór corona. Ik kan echter niet ‘zo maar’ ter kerke gaan, want vooraf telefonisch aanmelden ten kantore van de pastorie op dinsdagavond óf donderdagavond tussen 7 en 8.

Bij het binnengaan van de kerk: handen desinfecteren met handgel die op een tafel bij de ingang staat. De gangpaden zijn zodanig ingericht dat contact met andere kerkgangers is uitgesloten, op voorwaarde dat we in het middenpad naar vóren lopen, dus richting het altaar, en in de zijpaden naar áchteren, kunt u ’t nog volgen, beste luisteraar? Vanwege de anderhalve meter is een aantal kerkbanken afgezet met oranje lint, daar mag niemand zitten. Als ik de communie wil ontvangen kan ik m’n hostie gaan halen, maar wel graag, wederom, de handen desinfecteren met handgel. Die gel staat niet alleen bij de kerkingang maar ook bij het middenpad, vlakbij de communiebank waar meneer pastoor een aantal hosties heeft neergelegd op een kleed. Eén van die hosties is voor mij. O ja, het wijwatervat is afgesloten, het gebruik van knielmatjes wordt ontraden, de tekstboekjes zitten achter slot en grendel, het zangkoor en de fanfare zijn niet welkom en samenzang is ten strengste verboden.

Kortom, de veiligste plek op de wereld is de Sint Remigius-kerk te Schimmert. In ieder geval heel wat veiliger dan de wereld van Dirk Beljaarts uit Maastricht. De anderhalve meter op terrassen kan per direct van tafel, toetert de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Het wordt pas echt link nu Ger Koopmans zich als een ‘Bolsonaro light’ in het coronadebat mengt. Want hoe wil je in godsnaam de op hol geslagen meute nog in bedwang houden als de chef d’équipe van ons provinciebestuur de coronanoodwet al bij voorbaat als ‘een brug te ver’ betitelt. “De ruimte voor versoepeling is er allang”, zei Koopmans deze week bij L1.

Daar zijn de kermisexploitanten op het Malieveld het helemaal mee eens, net als de touroperators die vanaf 15 juni volgepropte vliegtuigen naar zonstranden sturen. Wie dat alles zeer beangstigend vindt, is een man uit Parkstad die ik deze week interviewde: 38 jaar, boom van een vent, oersterk, vorkheftruckchauffeur, opeens, zo maar: coronabesmet. Ziekenhuis, intensive care, kantje boord, revalideren in Adelante, inmiddels thuis, maar vraag niet hoe!

Dit was mijn laatste babbeltje vóór de zomervakantie. In september bén ik er weer, deo volente. Dat komt goed uit want tegen die tijd zitten we midden in de tweede golf. Met dank aan de Bolsonaro’s van deze wereld die doen alsof de oude wereld nog bestaat.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

Logo 1Limburg

Programma's