Column Jos van Wersch: Boe is dat feeske?

Column Jos van Wersch: Boe is dat feeske?

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 10 april 2022

Gisteren liep ik in Heerlen Joep Dohmen tegen het lijf. Hij vertelde dat de presentatie van ‘De Vriendenreünie’, een onthullend boek over schimmige praktijken in Limburg, is uitgesteld uit piëteit met de doden in Oekraïne.

Ver vóór Joep Dohmen hadden we Rien Robijns. Rien was Neerlands eerste echte onderzoeksjournalist die het Lockheed-schandaal rond prins Bernhard onthulde. Rien en ik deden in Amsterdam enkele jaren mee aan het noodlottig avontuur met de Krant op Zondag. Volgens Rien, God hebbe z’n ziel, is het hele leven een aaneenschakeling van tegenstellingen en ergernissen.

Je kunt je wel ergens boos om maken maar het gebeurt tóch. De ene helft van Limburg zag vanmorgen via de betaaltelevisie hoe Max Verstappen à raison van 50 miljoen euro per jaar zijn autootje naar de mallemoer reed in die fossiele autosport. De andere helft van Limburg was op datzelfde moment hout aan het sprokkelen voor de allesbrander. De Oekraïense president Zelensky steekt zijn landgenoten een hart onder de riem in hun nood en verzet. Wij kijken met het schaamrood op de kaken naar een liegende en bedriegende Hugo de J. - een partijsoldaat van Vivianne Heijnen. Als op Koningsdag de raketten inslaan in Oekraïne speelt André Rieu hopelijk níét de Second Waltz van de Russische componist Sjostakovits, laat stáán dat Beppie Kraft ‘Don't Cry for Me Argentina’ blèèrt voor Máxima.

Koningsdag in Maastricht: het zal en moet doorgaan, ook al is er oorlog in Europa. “Ons hart is op Koningsdag bij de Oekraïners", zegt burgermoeder Annemarie Penn - terwijl de Rus de Donbas bombardeert. Koning Lex schijnt tegen z’n gewoonte in tóch nog even getwijfeld te hebben of ‘ie nou wél of níét in Maastricht mag komen feesten, want ja, hij hééft al drie gele kaarten op zak en rood betekent einde oefening, zo heeft premier Rutte tegen ‘m gezegd. Niettemin waagt onze voormalige Prins Pils het er op: hij komt definitief naar Maastricht. Hij heeft zelfs beloofd dat hij op het Vrijthof een toost zal uitbrengen mét en óp de Moeder Aller Sjengen: de Wieckse Witte.

Je kunt je wel ergens boos om maken, zei Rien Robijns, en je kunt wel een boekpresentatie uitstellen, maar Maastricht kiest stoïcijns voor ‘Boe is dat feeske? Hei is dat Feeske!’ Wat moet er in Europa nog méér gebeuren om een verjaardagspartijtje af te blazen? In Maastricht hebben ze een passende uitdrukking voor blunderen: in dien eige tes gesjete höbbe.
Jos van Wersch

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's