Column Jos van Wersch: Bedankt voor de puinhoop

Column Jos van Wersch: Bedankt voor de puinhoop

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 11 april 2021

|
Het gordijntje van de provinciale poppenkast ging vrijdag dicht. Ook de overgebleven vijf poppen werd te verstaan gegeven dat ze niet langer welkom waren. De Opperpop blijft nog even aan, al was ’t alleen maar om zijn handtekening te zetten onder al die overboekingen naar ideële stichtingen en bv’s – al vrees ik dat de Opperpop nooit is verteld wie er schuil gaat achter al die firma’s met fancy namen. Anderen weten dat des te beter. Maar ja, die zijn er dus niet meer.

Gisteren, op de voor ambtenaren heilige vrije zaterdag, werden alle zeven namen, inclusief hun portfolio, verwijderd van de provinciale website Limburg.nl. Daarmee zijn alle digitale sporen gewist van het extraparlementair gedrocht dat als motto had: Ieder voor zich en God en het CDA voor ons allen.

Koopmans en zijn trouwe adjudant Mackus waren ons al eerder ontvallen. Daarmee is ook de parlementaire enquête van de baan. Jammer. Velen onder ons waren heel benieuwd naar wat bijvoorbeeld kroongetuige Daan Prevoo onder ede zou gaan verklaren over Koopmans en het baggerbedrijf Terraq.

Er vloeiden vrijdag geen tranen. Carla Brugman en Ruud Burlet kunnen met politiek pensioen. Joost van den Akker heeft een terugkeergarantie in het onderwijs en Andy Dritty pakt de draad weer op als directeur van de Euregio Rijn-Maas-Noord in Mönchengladbach, what ever that may be. Dritty lijkt me anders ook uitermate geschikt als dijkgraaf bij het Waterschap Limburg. Volgens mij zou daar wel eens een vacature kunnen ontstaan. Bij het Waterschap zag men immers door de bomen het bos niet meer, alleszins verklaarbaar met een bos van 250 hectare.

Bij Robert Housmans komt het vertrek hard aan. Voordat hij zich op het pluche nestelde was hij zzp’er en verkocht zonnepanelen. Hubert Mackus wil nog maar één ding: burgemeester worden. Hij aast op Eijsden-Margraten. Daar loopt het de - allesbehalve door-god-gegeven - Akkermans met de dag dunner door de broek. Tot zeer groot genoegen, zo zag ik gisteravond op L1, van de voormalige PvdA-deputé Bert Kersten.

Ik heb slecht nieuws voor politiek en bestuurlijk Limburg: Joep Dohmen, de klusjesman van NRC die Vuile Handen opspoort, gaat volgens mij nog even door. Joep heeft ook mij gebeld, en Joep belt nooit zomaar.

Hoe dan ook wil ik namens het Limburgse electoraat ons aller Ger, Hubert, Ruud, Carla, Robert, Andy, Joost, en Herman in het bijzonder, hartelijk dankzeggen voor de bestuurlijke puinhoop die ze achterlaten, alsof acht houtduiven het Vrijthof onder hebben gescheten in de hoop dat de kastelein van de Struys de troep opruimt.

Laten we derhalve blij zijn met Theo Bovens. Van hem kun je heel veel vinden, maar hij heeft geen Vuile Handen. Daarom schuurt het dat ‘positie Omtzigt functie elders’ nu ook geldt voor onze inmiddels waarnemend gouverneur.
Jos van Wersch

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Broeierig met onweersbuien, zaterdag minder warm, droog

Broeierig met onweersbuien, zaterdag minder warm, droog

AvondGasten Europa: meepraten over toekomst Europa, maar hoe dan?

AvondGasten Europa: meepraten over toekomst Europa, maar hoe dan?

Kwizzele - 17 juni 2021

Kwizzele - 17 juni 2021

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing, vrijdag op L1 TV

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing, vrijdag op L1 TV

Evelien fietst door het land voor geld voor IPSO-inloophuizen

Evelien fietst door het land voor geld voor IPSO-inloophuizen

Route Regio: hoe is het met verpleegkundige Desiree op de IC?

Route Regio: hoe is het met verpleegkundige Desiree op de IC?

Logo 1Limburg

Programma's