Column Jos van Wersch: Adios WMC

Column Jos van Wersch: Adios WMC

De column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 29 januari 2023

|
In Kerkrade weten ze het zelf nog niet maar voor het blaasmuziekconcours WMC geldt hetzelfde als voor het kamermuziekfestival Orlando: op zeker moment is het over en gaat de stekker er uit.

Tientallen jaren gold het WMC als het zelfbenoemde wereldpodium voor de blaasmuziek. Bij de start in 1951, het jaar van de eerste tv-uitzending in Nederland, was de tijdgeest er rijp voor en zorgde de mijnindustrie voor een vruchtbare muzikale voedingsbodem. Maar dat was toen, want zeven decennia later is het WMC verworden tot een gedateerd evenement. Want wie komt er, behalve blaasmuziekfundamentalisten, nog z’n bed uit voor slaapverwekkende concertwedstrijden of toeterende trompettisten op versierde fietsen? Ja, zestigplussers, maar geen jeugd. De blaasmuziek in zowat elk Limburgs dorp lijdt een kwijnend bestaan bij gebrek aan youngsters. Het zijn de grijs gekuifde oudjes met valse tanden en valse klanken die de boel overeind proberen te houden. Maar eens houdt het op, dat geldt zelfs voor het WMC.

De huidige voorzitter, die hooglopende bonje heeft met zijn voorganger, wijt de publieke desinteresse aan lege portemonnees, corona en Oekraïne. Onzin. Nooit eerder waren de terrassen en restaurants in Limburg zo vol als in juli vorig jaar. Het WMC-team heeft er verleden jaar een gigantische puinhoop van gemaakt. Als je 1 miljoen tekort komt op een begroting van 3 miljoen heb je geen bestaansrecht, laat staan over drie jaar want tegen die tijd is alles dubbel zo duur, ook de vliegtickets voor de muzikanten die daardoor niet naar Kerkrade komen.

Hoe lang, dat is de vraag, kan het gemeentebestuur van Kerkrade het verantwoorden om met schimmige deals en gemeenschapsgeld een evenement in de lucht te houden dat nog langer duurde dan het WK-voetbal in Qatar. Nu is de gemeente Kerkrade de beroerdste niet. Zij heeft Roda JC, ooit 't sjunste óp de welt, al tien keer van de ondergang gered want met opgefokte Kerkraadse ultra’s in zwarte kleding en capuchons valt nu eenmaal niet te spotten.

Benieuwd of Kerkrade onder leiding van de beste burgemeester ter wereld de guts heeft om het WMC, althans in de huidige opzet, voor dood te verklaren. Ongetwijfeld tot groot verdriet van de mensen die aan de wieg stonden van het festival. Na 70 jaar WMC moeten we het voortaan doen met de ballade van Gé Reinders: ‘Blaosmuziek op eine sjone zóndigmorge’.
Jos van Wersch

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

Natuur en Zo - 1 april 2023

Natuur en Zo - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

Terugkijken: Volta Limburg Classic 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Programma's