Column: Helaas staat uw kelder tot 2050 onder water

Column: Helaas staat uw kelder tot 2050 onder water

Een column van Jos van Wersch in De Stemming van zondag 27 mei 2018.

Helaas staat uw kelder tot 2050 onder water

|

Ger Koopmans is gisteren unaniem gekozen tot lijsttrekker voor het CDA bij de provinciale statenverkiezingen van maart volgend jaar. Dat betekent, Deo volente, dat Ger tot medio 2023 de politieke baas blijft in het Gouvernement. Dat het CDA hem tot lijsttrekker heeft gekozen is logisch.

Ger is een perfecte campaigner. Hij weet dat niemand om hem heen kan zolang hij Financiën, én Sport én Cultuur in zijn portefeuille heeft. Ger weet zelfs hoe je, via free publicity, een riante woonboerderij met azuurblauwe badkamer verkocht krijgt. Waar Ger NIET over gaat, althans niet officieel, is de waterhuishouding in Limburg. Wellicht is het een goed idee als Ger de komende vier jaar ook dáár eens met een schuin oog naar kijkt.

De heer en mevrouw Van Wersch hebben recentelijk, in twee termijnen, 1673,00 euro aan gemeentelijke en waterschapsbelastingen overgemaakt naar incassobureau BsGW. Veel geholpen heeft dat niet. Want afgelopen dinsdag was het weer zover: wateroverlast, ook in onze gemeente. Alweer! De zoveelste keer!

Hoe dat kan? Het schijnt dat de buffers, de opvangbekkens en de rioleringen “niet toereikend” zijn, riep een Beekse politicus met heel veel meel in z’n mond. Hebt u dijkgraaf Patrick van der Broeck bij L1 gehoord? “De buien die nu vallen, die waren pas rond 2050 gepland”. Als ik zo’n verklaring hoor, kun je mij wegdragen. Hoe dan ook: de inwoners van Meerssen, Ulestraten, Schinnen, Beek, Sittard et cetera weten nu in ieder geval waar ze de komende 32 jaar aan toe zijn.

Dijkgraaf Van der Broeck verwacht dat er de komende twintig jaar zo'n 500 miljoen euro nodig is om maatregelen te treffen die overlast door stortbuien voorkomen. "De helft van die 500 miljoen betaalt het waterschap”, zegt Van der Broeck, “en de andere helft moet komen van de gemeenten, provincie en het Rijk.”

Hoezo ‘betaalt het waterschap’ de helft? Bij mijn weten bestaat het waterschap uitsluitend bij de gratie van de belastingbetaler, net als de gemeente, de provincie en het Rijk. Maar zelfs over die 500 miljoen doen wij niet moeilijk, die komen gewoon bovenop de twintig miljard euro die Nederland gaat investeren in nieuwe maatregelen om ons land te beschermen tegen hoogwater. Maar ook daarmee zijn we er niet, want om Zuid-Limburg op de lange termijn

droog te houden bij hoogwater, is er ook nog eens 347 miljoen euro nodig ten behoeve van rivierverruimende maatregelen en dijken.

Wat hebben we gegrinnikt toen Donald Trump zei dat de kosten van de muur die hij langs de grens met Mexico wil bouwen uitkomen op zo’n 21 miljard dollar en dat de Mexicanen dat bedrag, jaja, zelf moeten ophoesten! Maar goed, dan héb je ook wat, namelijk een muur. Maar als je betaalt en je desondanks nóg met de poten in de blubber staat, menige keren per jaar, en dat al vele, vele jaren achtereen, vaak op dezelfde locaties, en dat ook nog eens de komende 32 jaar…dan is er volgens mij ergens iets misgegaan.

Daarom een verzoek aan de almachtige gedeputeerde Ger Koopmans: u mag tegenwoordig dan zelf hoog en droog wonen in een bescheiden optrekje aan de Maasboulevard in Venlo, duizenden Limburgers kijken met angst en beven uit naar de onweersbuien van vanavond en komende week. En ook al gaat u formeel niet over de waterhuishouding in Limburg, geef dan op z’n minst een oorverdovend signaal af op het juiste adres.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's