Burgervader Laarbeek is liever Sinterklaas in Merkelbeek

Burgemeester Hans Ubachs van het Brabantse Laarbeek is in opspraak geraakt omdat hij Sinterklaas speelde in zijn woonplaats Merkelbeek.
In december speelde hij daar voor Sinterklaas, terwijl hij als burgemeester gastheer moest zijn tijdens een bijeenkomst. Volgens het Eindhovens Dagblad zei hij niet te kunnen, maar dat bleek een smoes om in de huid van de goedheiligman te kunnen kruipen.
Ubachs werd in 2011 burgemeester in Laarbeek. Daarvoor was de D66'er raadslid en wethouder in Onderbanken, en wethouder in Schinnen.

Niet te vertrouwen

De burgemeester ligt nu zwaar onder vuur. Wethouders in zijn gemeente zeggen dat hij niet op zijn woord te vertrouwen is. Hij zou ook hebben gelogen over het verwijderen van een knotwilg uit de tuin van zijn andere huis in Aarle-Rixtel.
De boom was gerooid en afgevoerd door een gemeentelijke dienst, maar de burgemeester zei daar niks van te weten. Een medewerker van de plantsoenendienst verklaarde echter dat de burgemeester erbij stond.

Gevolgen

De gevolgen voor Ubachs zijn nog onduidelijk.  In september gaat een speciale commissie met het probleem aan de slag. Een externe coach gaat er nu voor zorgen dat de burgemeester, wethouders en de raadsleden met elkaar in gesprek blijven.
Eerder kwam Ubachs ook al in opspraak omdat er onduidelijkheden waren over zijn declaraties voor dubbele woonlasten.