Buren in Europa: Straatpianist Marcel Kuipers

Buren in Europa: Straatpianist Marcel Kuipers

Zaterdag 9 en zondag 10 juni

Vanaf zijn negentiende verdient Marcel Kuipers zijn levensonderhoud als pianist. Eerst in bars, hotels en disco's. In 2013 trok de Venlonaar de straat op. In eerste instantie uit noodzaak, maar inmiddels uit pure passie.

Ik maak nu al 5 of 6 jaar straatmuziek. Vóór die tijd heb ik in mijn leven al van alles gedaan. Van muziek op vakantieparken in Spanje en Italië tot hotel- en barpianist. Ook heb in vele discotheken in bands gespeeld. Muziek was altijd al mijn lust en leven. Straatpianist Marcel Kuipers

Elke week rijdt Kuipers met zijn piano door Duitsland, waar hij in voetgangerszones en winkelstraten piano speelt. In zijn eigen 'heimat' Nederland speelt hij niet. Daar heeft hij een reden voor.

Je vraagt je af waarom er in Duitsland zo veel straatmuzikanten zijn. Ik heb het gevoel dat de Duitsers meer hebben met cultuur. Het wordt er meer gewaardeerd en ook beloond. Ik moet er tenslotte van leven.

In Nederland is dat veel moeilijker, ook al vinden de mensen het mooi. Maar de Duitsers geven je er ook iets voor. Dat is de reden dat ik er kom. De mensen zijn weg van mijn muziek en kopen ook meteen mijn CD. Het is gewoon anders.
Marcel Kuipers

Wonen in Nederland en werken in Duitsland. Waar voelt Marcel zich thuis?

Ik ben Nederlander maar ik voel me meer Duits. Dat komt omdat ik al meer dan 25 jaar in Duitsland onderweg ben.

Ik werk altijd in het buitenland en nooit in eigen land. Ik breng dus meer tijd van mijn leven door in Duitsland.

Naar Nederland ga ik alleen maar terug om rekeningen te betalen of om naar de dokter te gaan. Dat soort dingen. De rest van mijn tijd ben ik in Duitsland. Logisch dus, dat je je zo voelt na al die jaren.
Marcel Kuipers

Terugkijken

Buren in Europa

Buren in Europa is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en L1 met initiatiefnemer Studio47 uit Duisburg (Nordrhein Westfalen). 24 weken lang maken de partners iedere week een achtergrondreportage over Duitsers in de Nederlandse grensstreek en andersom.

Zaterdag om 10:43, 12:43 en 14:43 uur en zondag om 16:53, 18:23, 21:23 en 22:23 uur

Alle afleveringen van Buren in Europa bekijken

Logo 1Limburg

Programma's