Buren in Europa: Mönchengladbach

Buren in Europa: Mönchengladbach

Veertig jaar Euregionale samenwerking werd gevierd in Mönchengladbach. In Buren in Europa van zaterdag 30 juni en zondag 1 juli blikken we daarop terug.

Maar wat heeft die samenwerking nu opgeleverd voor de provincie Limburg en het gebied Niederrhein, vlak over de grens met Duitsland?

Er is heel veel geld vertimmerd over en weer van de grens. Dat is een sterke constructie om gemeenten aan beide kanten met elkaar in gesprek te brengen.

Een project is vaak de aanleiding, maar er komt ook een hele hoop achteraan want je leert mensen kennen. Als je ze niet kent, kun je er ook niet mee omgaan.
Herman Nijskens, raadslid Roerdalen
Een van de projecten waar ik bij betrokken ben geweest zijn de brandgangen.

Er zijn brandgangen gemaakt op het Meinweggebied aan de Nederlandse en Duitse kant.

Mocht er ooit brand uitbreken, dan moet het vuur daar tegengehouden worden. Dat is met Euregionaal geld tot stand gekomen.
Marjo Thevissen, raadslid Roerdalen
Als je nu zegt wat wil je de tweede veertig jaar gaan bereiken? Dan moet er eens niet meer gepraat worden, maar gehandeld.

En ik denk dat dat een van de belangrijke punten is als je hier rondkijkt. Al die standjes staan keurig voor hun zaak, maar er mag meer actie ondernomen worden.
Henk van der Linden, raadslid Roerdalen
Ik denk dat we in dit grensgebied op de goede weg zijn. De mensen gaan al meer dan 40 jaar de grens over en weer.

Op het gebied van studie en werk kan de Euregio nog veel hulp en steun bieden aan mensen. Maar het wordt steeds normaler om aan de andere kant van de grens te gaan werken.
Hans Reiners, burgemeester Mönchengladbach

Buren in Europa

Buren in Europa is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en L1 met initiatiefnemer Studio47 uit Duisburg (Nordrhein Westfalen). 24 weken lang maken de partners iedere week een achtergrondreportage over Duitsers in de Nederlandse grensstreek en andersom.

Zaterdag om 10:43, 12:43 en 14:43 uur en zondag om 16:53, 18:23, 21:23 en 22:23 uur

Alle afleveringen van Buren in Europa bekijken

Logo 1Limburg

Programma's