Buren in Europa: Graven naar vliegtuigen

Buren in Europa: Graven naar vliegtuigen

Zaterdag 16 en zondag 17 juni

'Ik ben op zoek naar vliegtuigen, die in de Tweede Wereldoorlog hier neer zijn gestort. Dat zij er vrij veel hier in de Achterhoek. Er speelde zich nogal het een en ander af boven in de lucht', zo zegt vliegtuigspeurder Karl Lusink.

Een hobby die voortkomt uit ooggetuigenverslagen van mijn opa. Samen met m'n broer Han zat ik urenlang te luisteren, wat mijn opa over de Tweede Wereldoorlog te vertellen had.

Bij hem is ooit op een stukje land in Laag-Keppel een Duits jachtvliegtuig neergestort tijdens de Slag om Arnhem.

Dat heeft hij na de oorlog proberen op te graven en dat is niet helemaal gelukt.

Maar ons lukte het wel en sindsdien zijn we helemaal bezeten van deze hobby.
Vliegtuigspeurder Karl Lusink

De twee broers breidden het onderzoeksterrein als snel uit naar de Achterhoek, de Liemers, de Veluwezoom en het grensgebied bij Bocholt en Emmerich.

In het begin van de oorlog begonnen de Engelsen meteen al te vliegen op het Roergebied. Bombardementsvluchten dus. Heel veel bommenwerpers zijn hier neergegaan in het gebied waar de beide broers zoeken.

Neergeschoten Duitse nachtjagers. Die vliegtuigen werden onderschept en zijn in de Achterhoek neergekomen. Later zijn er ook nog een aantal van neergestort en natuurlijk met de Slag om Arnhem zijn er heel veel Duitse jachtvliegtuigen neergehaald. Ook Amerikaanse en Engelse.

We hebben inmiddels al 80 tot 90 toestellen opgegraven. Dat wil zeggen complete toestellen of in delen. Han Lusink

In een loods annex museumschuur hebben de broers, met toestemming, alle vliegtuigonderdelen tentoongesteld die ze in de loop der jaren geborgen hebben.

Het opgraven is vaak het minste werk. Het meeste werk is het schoonmaken en toegankelijk maken voor het grote publiek. Want dat willen ze graag, omdat ze een beeld willen schetsen van één van de bloedigste aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Er is ontzettend veel gebeurd in de Achterhoek en de Liemers en daarvan willen ze een beeld schetsen met hun museumpje.

Buren in Europa

Buren in Europa is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en L1 met initiatiefnemer Studio47 uit Duisburg (Nordrhein Westfalen). 24 weken lang maken de partners iedere week een achtergrondreportage over Duitsers in de Nederlandse grensstreek en andersom.

Zaterdag om 10:43, 12:43 en 14:43 uur en zondag om 16:53, 18:23, 21:23 en 22:23 uur

Alle afleveringen van Buren in Europa bekijken

Logo 1Limburg

Programma's