Buren in Europa: Dieren over de grens

Buren in Europa: Dieren over de grens

Zaterdag 5 en zondag 6 mei

In de serie Buren in Europa dit keer aandacht voor dieren. Voor mensen is de grens altijd een barrière geweest, maar dat geldt zeker niet voor zoogdieren.

Nou ja grenzen voor dieren bestaan niet. Een landsgrens dat is geen grens voor een dier.

De provincie Limburg heeft sinds de eeuwwisseling te maken met een ware invasie van dieren uit Duitsland. Het wild zwijn komt hier van alle kanten binnen, de bever was uitgestorven en is tegenwoordig bijna een plaag. Ook de wolf is bezig aan een opmars uit het Oosten. En in het Vijlenerbos zijn ze blij met de wilde kat die uit de Eifel komt.

De wilde kat was uitgestorven in Nederland. Al heel lang, al sinds de vroege Middeleeuwen.

De laatste jaren zien we steeds vaker wilde katten.

We zien ze voor de camera's verschijnen en we weten dat de wilde kat zich langzaam aan het verspreiden is over Limburg.
Hettie Meertens, natuurorganisatie ARK

Om de opmars van de wilde kat te volgen worden overal infraroodcamera's geplaatst die 's nachts aanspringen als dieren voorbij lopen.

Niet alle dieren uit Duitsland zijn welkom. De wasbeer is inmiddels ook betrapt aan de grens. Eerder dit jaar werd er voor het eerst eentje vastgelegd op een cameraval in de buurt van Sittard. Maar deze soort hoort hier eigenlijk niet thuis. De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kan veel schade aanrichten.

Hij eet hier allemaal dieren op. Dat is niet de bedoeling. En daarnaast slopen ze ook nog huizen. Dat is dus niet echt best.

Wat moet ermee gebeuren? De Duitsers schieten ze af en vangen er veel en maken ze dood. In Nederland is er nog niet echt beleid.

En dus de vraag is: wat nu?
Rene Janssen, onderzoeker

Buren in Europa

Buren in Europa is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en L1 met initiatiefnemer Studio47 uit Duisburg (Nordrhein Westfalen). 24 weken lang maken de partners iedere week een achtergrondreportage over Duitsers in de Nederlandse grensstreek en andersom.

Zaterdag om 10:43, 12:43 en 14:43 uur en zondag om 16:53, 18:23, 21:23 en 22:23 uur

Alle afleveringen van Buren in Europa bekijken

Logo 1Limburg

Programma's