Buren in Europa: De Meinweg

Buren in Europa: De Meinweg

Zaterdag 2 en zondag 3 juni

De grens tussen Nederland en Duitsland is een hele bijzondere. Als je hier naar de Meinweg kijkt en bestudeert de kaart dan zie je een soort schoenendoos Nederland in Duitsland.

Heel raar, heel bijzonder. We proberen te achterhalen hoe dat komt. En boven op dat plateau op de Meinweg, aan het einde van die schoenendoos, staan een paar huizen en daar gaan we naar toe.

Twaalf dorpen uit Nederland en Duitsland mochten lange tijd een deel van de Meinweg gebruiken om hout te kappen. Dat was het 'gemeinde gebied', vandaar de naam Meinweg.

Die verdeling bestaat nu niet meer, maar wat blijft is een uitgebreid natuurgebied met aan de Nederlandse kant het nationale park De Meinweg.

Bovenop het plateau staan enkele huizen en boerderijen. Het lijkt op Duitsland, maar het hoort bij Nederland.

De familie Willemsen woont al vier generaties op het Meinwegplateau. Vroeger was er nog een lagere school en een schutterij.

Vanuit de diverse cafés werd er volop gesmokkeld. Het unieke van dit café is dat het op de grens staat.

En het mooiste was dat mensen die gingen smokkelen de deur binnengingen van Nederland naar Duitsland en via Duitsland weer konden vertrekken. Of andersom: Duitsers die via de achterdeur weer bij de voordeur uitkwamen. Via de Duitse kant kwamen ze binnen en via de Nederlandse kant vertrokken ze. Dat is het unieke geweest van dit pand.

Terugkijken

Afgelopen tijd hebben we drie maanden zonder telefoon gezeten. Hoe kwam dat? Ze hebben ergens onderweg een leiding beschadigd. Een Nederlandse leiding inderdaad. Drie maanden geen telefoon.

Als bewoners hebben we toen gezegd, daar moeten we iets aan doen. We hebben ons samengepakt. Als enkeling lukt dat niet. Maar als een hele groep iets onderneemt, gebeurt er snel wat.
Herbert Willemsen, Jagerhof

Buren in Europa

Buren in Europa is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en L1 met initiatiefnemer Studio47 uit Duisburg (Nordrhein Westfalen). 24 weken lang maken de partners iedere week een achtergrondreportage over Duitsers in de Nederlandse grensstreek en andersom.

Zaterdag om 10:43, 12:43 en 14:43 uur en zondag om 16:53, 18:23, 21:23 en 22:23 uur

Alle afleveringen van Buren in Europa bekijken

De Stemming - 25 februari 2024

De Stemming - 25 februari 2024

Ons Orkest - aflevering 2

Ons Orkest - aflevering 2

Blaaskracht Concert: Rob Meijers

Blaaskracht Concert: Rob Meijers

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Rob Meijers

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Rob Meijers

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

Postbus 31 - 25 februari 2024

Postbus 31 - 25 februari 2024

Programma's