Buren in Europa: Bloemenveiling Rhein-Maas in Straelen

Buren in Europa: Bloemenveiling Rhein-Maas in Straelen

Slechts enkele honderden meters van de Nederlandse grens verwijderd ligt de enige bloemen- en plantenveiling van Duitsland, de veiling Rijn-Maas.

Klanten uit heel Europa komen naar het Duitse plaatsje Straelen om dagelijks heel vroeg in de ochtend verse bloemen en planten te kopen.

Zoals bijvoorbeeld Melik Ghalem Cherif. De Fransman komt minstens eens per week naar het Nederlands-Duitse grensgebied. En hij rijdt er liefst 6 uur over.

Ik kom voor de kwaliteit. Hier weet ik gewoon dat de kwaliteit uitstekend is.

De planten komen niet uit de koeling. Ze komen 's morgens binnen en zijn dan ook al gesneden.

Dat zijn de belangrijkste redenen dat ik hier mijn bloemen inkoop.

De kwaliteit en de gereedheid voor de directe verkoop. Dat is voor mij heel belangrijk.
Melik Ghalem Cherif

Voordat de bloemen geveild worden, kunnen de planten van dichtbij bekeken worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van veilingen op internet.

Wij zijn hier in de opstelruimte voor snijbloemen. Ze worden in vier koelzones uitgestald afhankelijk van de temperatuur die ze nodig hebben.

De goederen worden hier in de namiddag of zelfs 's nachts opgebouwd voor de verkoop de volgende ochtend.

Dan wordt alles geveild op de klok.
Theun Brinksma van de veiling

Terugkijken

Bloemist Melik vertrekt altijd heel gelukkig en met een wagen vol verse snijbloemen richting Frankrijk. En hij zal al gauw weer terugkomen naar een van de grootste tuinbouwgebieden in Europa:

Ik wil altijd zo min mogelijk geld uitgeven. Je kunt hier meteen na de aankoop afrekenen. Dat is heel fijn. Daardoor geef ik nooit meer uit dan mijn weekbudget toelaat.

Mijn keuze qua bloemen is afhankelijk van de weersvoorspellingen en de feestdagen. Vervolgens bepaal ik welke kleur ik wil kopen. Als ik vorige week fel gekleurde bloemen heb gekocht, dan koop ik nu bloemen met wat minder felle kleuren in. De klanten willen immers kleurvariatie.

Op deze veiling kun je echt alle kleuren vinden en dat is geweldig. Iedereen heeft bovendien dezelfde kansen; je moet gewoon snel zijn.

Ook met een wat kleiner budget kun je hier slagen. Iedereen gaat gegarandeerd met bloemen naar huis.
Melik Ghalem Cherif

Buren in Europa

Buren in Europa is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en L1 met initiatiefnemer Studio47 uit Duisburg (Nordrhein Westfalen). 24 weken lang maken de partners iedere week een achtergrondreportage over Duitsers in de Nederlandse grensstreek en andersom.

Zaterdag om 10:43, 12:43 en 14:43 uur en zondag om 16:53, 18:23, 21:23 en 22:23 uur

Alle afleveringen van Buren in Europa bekijken

Logo 1Limburg

Programma's