Buitengewoon: volg het dassenspoor

Buitengewoon: volg het dassenspoor

In deze Buitengewoon is Immy Willekens aanbeland in Swalmen. Samen met 'dassenvrouw' Marieke van de Ende volgt ze dassensporen. Ze zet zich als vrijwilliger in voor de leefomgeving van dassen in Limburg.

|

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is een waar eldorado voor dassen. Want ze leven het liefst hoog en droog, maar zoeken hun voedsel dan weer in grazige beekdalen, in de buurt van riviertjes en op weide- of akkerlandschappen. En boven alles, zoeken ze de rust op, een landschap dat zo weinig mogelijk verstoord wordt door de mens, verkeer en bebouwing.

Veel plekken in Limburg voldoen aan een groot deel van die criteria. Zo bestaan er dassenburchten die al honderden jaren oud zijn. En nog steeds in gebruik! Volgens Marieke van den Ende, vrijwilliger bij onder andere Das & Boom, hoef je alleen maar heel goed om je heen te kijken tijdens een wandeling in een natuurgebied in Limburg. Grote kans dat je de sporen van een das kunt herkennen. In de grond, kuiltjes door de snuit van de das, op zoek naar regenwormen. Of plukjes wit haar bij prikkeldraad of omheiningen. Dan kun je er zeker van zijn dat er zich een dassenburcht bevindt. Die burcht kan uit wel tientallen kamers bestaan, met elkaar verbonden door een gangenstelsel. In het diepste punt van de burcht is de kraamkamer.

Dassen gaan er ’s nachts op uit om te foerageren. Ze doen dat zo luid, dat alle mogelijke prooien tijd genoeg hebben om te ontsnappen. Het zijn alleseters: van mais tot regenwormen tot mollen. Marieke van den Ende heeft weleens ’s nachts stilletjes toegekeken hoe die stoet aan dassen uit de burcht komt. Eerst het dominante vrouwtje of mannetje die inspecteert of de kust veilig is. Als dat zo is, volgt de rest van de familie.

Marieke observeert niet alleen de dieren, ze probeert ze ook te helpen. Zo probeert ze verstoringen in het leefgebied van dassen te vinden, om deze zo snel mogelijk op te lossen met betrokken instanties. Bijvoorbeeld losgeknipte omheiningen, waardoor dassen op gevaarlijke wegen terecht kunnen komen. Want de mens is nog altijd de grootste vijand van de das. Niet meer door de jacht op het dier, maar wel doordat dassen vaak verongelukken in het verkeer.

Marieke wordt door vrienden en kennissen ook we de dassenvrouw genoemd. En die titel draagt ze vol trots. Ze is dol op de eigenzinnige das. En ze valt met haar neus in de boter, want praktisch in haar achtertuin woont een grote familie dassen, in het beekdalenlandschap rond de riviertjes de Swalm. Niet dat ze de dassen hier zo vaak tegenkomt, want dan zou ze er elke nacht moeten zitten, maar ze houdt wel een oogje in het zeil om te kijken of de dieren het goed maken.

Marieke heeft samen met Joost Geraets in februari een zoogdierenwerkgroep opgericht. Geïnteresseerden kunnen zich voor deze werkgroep opgeven: zoogdierwerkgroep@ivnroermond.nl

Voor meer informatie kunt u terecht op de websites 'das en boom' en IVN.

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten: corona in Limburg - welke (andere) keuzes maken journalisten?

AvondGasten: corona in Limburg - welke (andere) keuzes maken journalisten?

L1mburg Centraal - 6 april 2020

L1mburg Centraal - 6 april 2020

L1mburg Centraal: vraag particuliere coronatesten groeit

L1mburg Centraal: vraag particuliere coronatesten groeit

L1mburg Centraal: testen op corona in de drive-in van de GGD

L1mburg Centraal: testen op corona in de drive-in van de GGD

AvondGasten: corona in Limburg - de vragen en antwoorden

AvondGasten: corona in Limburg - de vragen en antwoorden

L1mburg Centraal: niet alle ondernemers krijgen hulp bij het noodloket

L1mburg Centraal: niet alle ondernemers krijgen hulp bij het noodloket

Logo 1Limburg

Programma's