Buitengewoon: voedselbos Swalmen

Buitengewoon: voedselbos Swalmen

Zaterdag 22 augustus op L1 Radio.

Het oudste voedselbos van Nederland ligt in Swalmen. Het bos heeft de naam Sualmana gekregen en héél oud is het eigenlijk nog niet, Het is namelijk in 1996 pas aangelegd. 

Hetty Adams van de Stichting Limburgse Voedselbosbrigade onderhoudt het voedselbos samen met vrijwilligers en de eigenaresse Margit Wedig en heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het belang van voedselbossen. Ze zet zich in om de kennis over de aanleg en onderhoud ervan te verspreiden via de Stichting Limburgse voedselbosbrigade.

Want ja, wat is een voedselbos eigenlijk? Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het bos is opgebouwd uit verticale lagen die allemaal een andere functie hebben. Bomen zorgen voor beschutting en een goede waterkringloop, planten dichtbij de grond voorkomen uitdroging van de grond. Kastanjebomen, Notenbomen, Fruitbomen, diverse struiken met meerjarige groenten en paddestoelen, leveren het voedsel voor de mens, maar ook voor dieren en insekten. De samenstelling van het bos zorgt voor een hoge biodiversiteit. Een slim bos dus eigenlijk, dat zichzelf voor een groot deel in stand kan houden maar ook nog voedselbos produceert.

Een beetje hulp krijgt voedselbos Sualmana wel van Hetty Adams. Elke derde zaterdag van de maand kunnen vrijwilligers die zich aanmelden haar meehelpen met het onderhoud van het bos. Hetty en de eigenaresse geven dan ook uitleg over hoe het voedselbos functioneert.

Kennis over voedselbossen heeft Hetty de afgelopen jaren opgedaan via cursussen, door zelf bezig te zijn in het voedselbos en werkte ze mee aan een onderzoeksprogramma over voedselbossen, in samenwerking met het Citaverde college en het Kenniscentrum natuur en leefomgeving KCNL. Over dit onderzoeksproject verschijnt binnenkort ook een boek. Meer voedselbossen zijn belangrijk voor een gezonde leefomgeving en Hetty roept iedereen dan ook op, als je een stuk grond hebt, laat je informeren en start je eigen voedselbos. Je doet belangrijk werk voor de natuur, je kunt genieten van een smakelijke appel of een handvol bramen èn als je mensen uitnodigt, geeft het je een sociaal netwerk.

Kijk ook eens op de website van de Stichting Limburgse Voedselbosbrigade

Heb je interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan, kijk dan even op de website en maak een afspraak met Hetty.

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 30 september 2020

L1mburg Centraal - 30 september 2020

Op verzeuk op bezeuk: Renée van Wegberg

Op verzeuk op bezeuk: Renée van Wegberg

Op verzeuk op bezeuk: Mgr. Rob Merkx

Op verzeuk op bezeuk: Mgr. Rob Merkx

L1mburg Centraal: Amstel Gold Race alsnog afgelast

L1mburg Centraal: Amstel Gold Race alsnog afgelast

L1mburg Centraal: breder onderzoek nodig bij spookrijdrama A73

L1mburg Centraal: breder onderzoek nodig bij spookrijdrama A73

L1mburg Centraal: hoe sterk is het scenario van Jos Brech?

L1mburg Centraal: hoe sterk is het scenario van Jos Brech?

Logo 1Limburg

BinckBank Tour scheert met tijdrit langs provinciegrens

BinckBank Tour scheert met tijdrit langs provinciegrens

Een korte tijdrit, net over de grens in het Belgische Riemst, is vrijdag het routeboek voor de vierde etappe van de de BinckBank Tour. Daarmee is een oplossing gevonden voor de afgeblazen finish van de wielerronde in Sittard-Geleen.

Programma's