Buitengewoon: Roerdal

Buitengewoon: Roerdal

Deze week treffen we Thijs Belgers in zijn geliefde Roerdal. De Roer stroomt er dwars doorheen, de enige Nederlandse rivier die zich van oudsher grotendeels vrij door het land meandert. De rivier mag zich vrij bewegen en dat is op veel plekken goed zichtbaar. Steile wanden storten in en grindbanken wassen aan, op sommige plekken ontstaan er zelfs eilandjes doordat de snelstromende rivier zijn koers wijzigt.

|

De Roer ontspringt in de Hoge Venen in België. Bij Vlodrop bereikt de Roer Limburg, vanwaar het verder meandert via Herkenbosch, Melick en Sint Odiliënberg, om in Roermond in de Maas uit te monden.

De rivier is jarenlang ernstig vervuild door de steenkolenmijnbouw en de andere industrieën in de buurt. Dit zorgde voor kolenslib en PCB’s in het water, waardoor er geen leven meer in de Roer mogelijk was. Na de sluiting van de mijnbouw verbeterde de waterkwaliteit al snel. Anno 2019 zijn er 53 verschillende, waaronder zelfs zeldzame en beschermde, vissoorten terug te vinden. De zalm, die voor de vervuiling volop in de rivier te vinden was, wordt een handje geholpen. Projectgroepen in België, Duitsland en Nederland werken samen om ervoor te zorgen dat de zalm weer terugkeert in de rivier. Thijs Belgers is trots op die grensoverschrijdende, bijzondere samenwerking van een grote groep vrijwilligers.

Naast de terugkeer van de zalm, is ook de bever weer terug in het Roerdal. De bever koos het gebied als eerste plek in Limburg uit om er een burcht te bouwen. Vele burchten, dammen, aangeknaagde wilgen en bomen verder zie je duidelijke sporen in het landschap terug die duiden op de aanwezigheid van de bever, die zich er vast heeft gevestigd.

Het Roerdal is vrij toegankelijk voor natuurliefhebbers en wandelaars. Trek wel regenlaarzen aan want sommige stukken kunnen flink drassig zijn.

Adres: Bonderweg Vlodrop. De Rode Beek wandelroute gaat loopt door het Roerdal. Deze route vind je hier

Meer informatie over de terugkeer van de zalm vind je op deze pagina

Meer informatie over de bever

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's