Buitengewoon: Rita van der Heide

Buitengewoon: Rita van der Heide

Zaterdag 22 juni

Rita van der Heide verhuisde 17 jaar geleden vanuit Engeland naar Neer. Bij het huis dat ze kocht zat een kleine tuin. Ze besloot het naastgelegen stuk weiland ook te kopen. Met een groot stuk land en geen kennis, besloot Rita de tuinman van haar buurvrouw om raad te vragen. Met zijn advies ging ze aan de slag. En zo begon de 'cottage garden' vorm te krijgen.

Een cottagetuin is een aparte stijl die gebruik maakt van een informeel design, natuurlijke materialen, heel veel verschillende planten, zowel sierplaten als eetbare planten. De cottage garden is een reactie op de gestructureerde, streng onderhouden English gardens, zoals we deze op landgoederen en bij kastelen in Engeland zien.

Rita heeft haar eigen 'schwung' gegeven aan de tuin, die ontzettend kleurrijk is. Om de zoveel tijd doet ze een ‘bomendans’, dan geeft ze de bomen in haar tuin een ander plekje. Vaak met succes, de boom bedankt haar voor zijn nieuwe plaats, door volledig in bloei te staan.

Naast de cottage garden elementen in haar tuin, zijn er nog een aantal bomen van de vorige bewoners terug te vinden. Een kruidentuin heeft ze net nieuw aangelegd, parasols maakt ze van bomen met een flink bladerdak en in de moestuin kweekt ze rabarber, aardperen en pastinaak. De courgette-oogst is ook dit jaar weer mislukt door de aanwezigheid van slakken.

Rita zit in het bestuur van Groei en Bloei afdeling Roermond en is hier ook met haar tuin aangesloten. Haar tuin aan de Napoleonsweg 130 in Neer is niet zomaar toegankelijk, maar je kunt haar per mail bereiken om een afspraak te maken: ritavanderheide0502@gmail.com.

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's