Buitengewoon: Pepinusbeek

Buitengewoon: Pepinusbeek

Deze week treffen we ecoloog Rob Gubbels bij de Pepinusbeek, net buiten Maria-Hoop. Een beek die al slingerend over een lengte van 8 kilometer door het landschap stroomt. Met wat hulp van het Waterschap Limburg heeft zich in en om de beek een bonte verzameling flora en fauna verzameld. Bevers, bijzondere vogels, diverse vissoorten en een poel vol amfibieën.

|

Het gebied waar de Pepinusbeek ligt bestond vroeger uit moeras- en broekgronden. De grond werd ontgonnen en gebruikt voor landbouw. Kaarsrechte sloten die werden aangelegd moesten zorgen voor de afvoer van water. In 1996 heeft Waterschap Limburg een van die ontwateringskanalen omgevormd tot de Pepinusbeek. De beek kronkelt door het landschap. In de beek zijn vissoorten te vinden die van oorsprong in de Vlootbeek voorkomen. Op diverse plekken zijn sporen te vinden van bevers.

Langs de beek zijn een aantal amfibiepoelen aangelegd, die door de moerassige grond en de juiste ligging goed gedijen.

De afgelopen twee zomers is een deel van de beek droog komen te liggen, met vissterfte als gevolg. De beek die zich in de afgelopen twintig jaar zo goed heeft ontwikkeld, blijkt niet bestand tegen de klimaatsverandering. Toch hoopt Rob Gubbels op minder droogte in de komende jaren, zodat het gebied zich nog verder kan ontwikkelen.

Wandelen kan langs de Pepinusbeek. Trek wel goed schoeisel aan want de grond kan nogal drassig zijn. Je kunt het gebied in via een ijzeren hek langs de Zandweg.

Adres: Pepinusbeek

Zandweg, Maria-Hoop

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's