Buitengewoon: Oude Pastorie Beek

Buitengewoon: Oude Pastorie Beek

In 2016 herstelde Stichting het Limburgs Landschap de in verval geraakte Oude pastorie in Beek. De achtergelegen tuin kreeg ook een grondige renovatie. Drie jaar later is de tuin toebedeeld aan een aantal enthousiastelingen die de tuin met veel toewijding onderhouden.

Onder het toeziend oog van Guido Hambeukers krijgt de tuin vorm. Een van zijn favoriete elementen in de tuin is de loofgang, ofwel berceau. Een plek waar vroeger geestelijken onder de beschutting van een plantendak heen en weer liepen te bidden of lezen. In de Oude Pastorie is de loofgang bedekt met perenbomen. Als ze volledig volgroeid zijn, kun je al wandelend over het pad genieten van een sappige peer.

Het gedeelte van de tuin dat opgedeeld is in vakken, wordt onder andere beheerd door de jongens van Daelzicht, door het Aelser Museum, leerlingen van Basisschool de Bron en tuinliefhebbers.

In het achterste gedeelte van de tuin is ruimte gemaakt voor twee flinke koeien. Zij zijn eigendom van meneer en mevrouw Crombags, nazaten van de familie die ooit de pastorie kocht en die er uiteindelijk aan heeft bijgedragen dat het gebouw weer in ere is hersteld.

Op het grasveld naast de pastorie is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan vier gesneuvelde Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Oude Pastorie is geopend van dinsdag tot zondag tussen 11.00 uur en 20.00 uur.

Oude Pastorie Beek
Oude Pastorie 25 Beek

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's