Buitengewoon: Natuurgebied Loozerheide

Buitengewoon: Natuurgebied Loozerheide

Natuurgebied Loozerheide is onderdeel van het Kempen-broek. Vijf jaar geleden groeiden hier nog bieten en werd de grond voor landbouw gebruikt.

Nu grazen er taurossen en paarden en kom je er ook heel wat vogelsoorten tegen. Het gebied is met een beetje hulp van ARK Natuurontwikkeling en Natuurmonumenten weer teruggebracht naar wat het ooit was, een moerassig gebied met vennen vochtige heide.

Een flink deel van het gebied kan in het najaar flink onder water lopen. Een bijzondere plek waar Rob Brinkhof van ARK graag vertoeft als natuurliefhebber en vogelkenner. Tijdens een wandeling door het gebied is hij alert op elk geluid dat hij hoort. Zo ontgaat een leeuwerik die vlakbij vliegt hem niet. Sporen van konijnen vindt hij in het zand en hij legt uit hoe bijzonder het is dat een aantal zeldzame vogels het afgelopen jaar de Loozerheide hebben uitgekozen als broedplaats. Struinen doet hij graag door het gebied, maar in deze periode, tijdens de vogeltrek, is hij voornamelijk te vinden op de telpost, die in het midden van het natuurgebied op een heuveltje ligt. Voor de vogelkenners en vogeltellers een perfecte plek omdat ze vogels van ver kunnen zien aankomen.

Natuurgebied Loozerheide is het hele jaar vrij toegankelijk, tussen zonsopgang en zonsondergang. Belangrijk: honden moeten aan de lijn en houd minimaal 25 meter afstand van de runderen en paarden. Er zijn geen echte paden in het gebied, je kunt dus vrij rondlopen.

Adres:
https://www.ark.eu/gebieden/kempenbroek/loozerheid...

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's