Buitengewoon: Natuurgebied Borgharen

Buitengewoon: Natuurgebied Borgharen

Het natuurgebied Borgharen is ontstaan op een plek waar voorheen grind werd gewonnen. Toen dit stopte werd het gebied in 2016 teruggegeven aan de natuur. Dat wil zeggen dat de natuur hier alle kansen krijgt en dat de mens hier zo weinig mogelijk ingrijpt.

Wat eerst enkel een zandvlakte was, is nu een groene strook geworden. Met bomen, graslanden, struiken en planten zover als het oog kan zien. Loop je het gebied in dan zie je links Grensmaas, die een groot gedeelte van het jaar buiten zijn oevers treedt. Dan overstroomt een stuk, maar het gebied is zo groot dat er dan nog genoeg over is om te ontdekken. Je vindt er konikpaarden en Galloway runderen, maar ook zwanen en de veldleeuwerik noemen dit natuurgebied hun thuis. De aanwezigheid van deze fauna resulteert in een gevarieerd landschap waar talloze bloemen- en plantensoorten hun thuis vinden.

Hettie Meertens van ARK Natuurontwikkeling kwam regelmatig in het gebied om te kijken hoe de natuur zich ontwikkelde of om voorlichting te geven. Het natuurgebied heeft door haar snelle ontwikkeling een diepe indruk op haar gemaakt.

Natuurgebied Borgharen is het hele jaar vrij toegankelijk, tussen zonsopgang en zonsondergang. De mooiste manier om de oevers van de Grensmaas te bezoeken, is door de paden te verlaten en rond te dwalen op zoek naar de honderden planten en dieren die er leven.

Adres:
Kruising tussen Daalstraat en de Baron van Rozenstraat, hier is een parkeergelegenheid.

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's