Buitengewoon: Knoest in Afferden

Buitengewoon: Knoest in Afferden

Zaterdag 6 juni

Dertien jaar geleden kochten Willy en Angelique een boerderij in Afferden, waar maar liefst 4 hectare grond bij hoorde. Een bewuste keuze, want Willy en Angelique zagen het wel zitten om hun handen uit de mouwen te steken. Alhoewel, met een groot deel van die grond was maar weinig aan te vangen want er groeide letterlijk niets op, zelfs geen onkruid. Het is aangewaaide zandgrond afkomstig van de Peel. Hun doel werd: leven in de grond krijgen. En dat is ze uiteindelijk gelukt.

Naast de open stukken droge landgrond waar van oudsher gewassen op geteeld werden, bestaat het stuk land van Willy en Angelique ook nog uit twee bospercelen. Hier proberen ze juist zo weinig mogelijk aan te doen. Een van deze bospercelen is zelfs voor bezoekers niet toegankelijk, omdat hier vogels broeden en ze de natuur zoveel mogelijk zijn gang willen laten gaan. In het andere bos mogen kinderen in bomen klimmen, hutten bouwen en verstoppertje spelen.

De boerderij met de omliggende ruimte heeft de naam Knoest gekregen. Hout speelt een belangrijke rol in het herstelproces van de grond. Takken, boomsnippers en bladeren liggen her en der op de grond en als je goed kijkt, zie je op die plekken brandnetels de grond uit schieten. Het hout brengt beschutting zodat de grond niet te droog en warm wordt van de zon, organismen op en in het hout en op de bladeren trekken de grond in. Zo ontstaat dan het eerste leven. Een ideale situatie voor brandnetels, dus die melden zich als eerste.

Al dat hout komt niet zomaar uit de lucht vallen. Willy snoeit bomen op locatie en kan meestal al het hout meenemen. En van de Gemeente Afferden krijgen ze ingezameld groenafval. En zo zorgt dood hout voor nieuw leven.

Willy en Angelique genieten van de ruimte die ze hebben en vooral ook van alle bezige insecten. Zo kwamen ze er dankzij een telling per toeval achter dat ze maar liefst 50 verschillende wantsensoort in de achtertuin hebben. En wat dacht je van een metallic gouden tor die in de rozenstruik zit, de bijzondere vogelsoorten in het bos en de reeën die zich heel af en toe vroeg in de ochtend laten zien.

Bezoekers zijn welkom op de boerderij van Willy en Angelique op bepaalde dagen, maar dienen zich wel van tevoren aan te melden.

Bezoek ook eens de website van Willy en Angelique

Hengeland 32
Afferden

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1 Concert: Carboon XL live

L1 Concert: Carboon XL live

Bospop: De groëtste femilie van Wieërt

Bospop: De groëtste femilie van Wieërt

Óngerwaeg eet een raketje bij het zwembad in Geulle

Óngerwaeg eet een raketje bij het zwembad in Geulle

Limburg Doc: Niet zonder slag of stoot

Limburg Doc: Niet zonder slag of stoot

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

Limburg in Beweging - 6 juli 2020

Limburg in Beweging - 6 juli 2020

Logo 1Limburg

Programma's