Buitengewoon: De Historische Tuin Montfort​

Buitengewoon: De Historische Tuin Montfort​

In deze aflevering van Buitengewoon worden we door Jos Berends van Stichting Limburgs Landschap rondgeleid door de Historische Tuin in Montfort.

Hij haalt de geschiedenisboeken erbij, om het verhaal van deze bijzondere tuin in te leiden. De tuin dateert uit de 18e eeuw en uit oude kaarten uit deze periode blijkt dat het een Franse Tuin was. In ruim 100 jaar tijd is die glorietijd afgebrokkeld en bleef er van de tuin niets meer over.

Stichting Limburgs Landschap heeft deze oude kaarten erbij gepakt, archeologisch onderzoek gedaan en vervolgens de tuin opnieuw aangelegd. Nagenoeg exact zoals het er destijds uit moet hebben gezien. De historische tuin heeft een aantal zichtassen, in de vorm van paden. In het midden is de Vlootbeek, een gracht, weer uitgegraven. Met hierover een bruggetje dat leidt naar een ronde vijver. De tuin is beplant met geurige lavendel en rozen.

Aan de uiteinden van de tuin liggen nutsvakken. Een van die vakken is momenteel beplant met druivenstruiken in de hoop dat in de toekomst ook wijn kan worden gemaakt, die zijn oorsprong heeft in de Historische Tuin.

De tuin wordt met veel liefde en zorg door een groep vrijwilligers onderhouden. De tuin is altijd open voor publiek.

Kasteel Montfort | Historische Tuin
Huysdijk 4 Montfort

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's