Buitengewoon: Bijen in het Jekerdal

Buitengewoon: Bijen in het Jekerdal

Al dik een maand zoemen ze vrolijk rond in tuinen, velden en natuurgebieden. Zo lang er bloemen in de buurt zijn, zijn er ook bijen te vinden. Zo ook bij de nestwand in de Natuurtuinen Jekerdal.

Deze nestwand voor solitaire bijen werd een aantal jaren geleden gebouwd door Cor Evers, de overleden man van Alice Evers-Weltens. Een bijzonder exemplaar, je zou het eigenlijk een kunstwerk moeten noemen zo mooi. De nestwand geeft ruimte voor een aantal verschillende bijensoorten, die ervan houden om in leem, hout, bamboe of steen hun nestje te bouwen. Doordat verschillende nestbiotopen zo dicht bij elkaar liggen, heb je het geluk om in één oogopslag verschillende bijen te spotten.

De sachembij en de gehoornde metselbij zijn een van de voorjaarsbijen die in maart en april al uitkomen. Deze bijensoorten zijn ook in de Natuurtuinen Jekerdal te vinden. Ben je nieuwsgierig naar al die bijensoorten? Ga dan naar tuinwild.nl.

Alice Evers-Weltens onderhoudt met veel liefde de nestwand die door haar man is gemaakt. En ze vindt het ontzettend leuk om de kennis die hij op heeft gedaan over bijen, door te geven aan kinderen, jongeren en geïnteresseerden. Want bang voor bijen hoef je eigenlijk helemaal niet te zijn. Alleen de vrouwtjesbijen hebben een angel en als je geen gekke dingen doet, dan laten zij je gewoon met rust. Ze hebben het overigens ook veel te druk met het maken van nestjes en het verplaatsen van nectar.

Bijen zijn onmisbare insecten in de natuur. Zonder bijen geen bloemen en geen voedsel voor de mens. Alice vindt het belangrijk dat kinderen zich hier op jonge leeftijd al van bewust worden. Een bij doden die per ongeluk in je woonkamer terecht is gekomen, is helemaal niet nodig. Liever niet zelfs! Je kunt hem een handje helpen door hem te vangen of weer los te laten, of je wacht tot de bij de uitgang uit zichzelf weer heeft gevonden.

En wil je ook nog je handen uit je mouwen steken en de bij een handje helpen? Bouw dan een eigen nestkast. Tip van Alice: neem een soepblik (of verfblik). Haal de deksel ervan af. Bedek de bodem van het blik met een laagje lijm. Steek vervolgens bamboestokjes in het blik, tot hij vol zit. De stokjes moeten ongeveer een lengte hebben van 10-15 centimeter - dat is vaak de ruimte tussen 2 knopen. Hang hem in je tuin en geef je bijenhotel een leuke naam!

Uit de Nationale Bijentelling die dit weekend plaatsvond blijkt in ieder geval dat het de goede kant op gaat met de bij. Al is het alleen al door het grote aantal Nederlanders die deelnamen aan de telling.

Adres: Drabbelstraat 7 Maastricht (let op, de Natuurtuinen zijn op dit moment gesloten)

website: Tuinwild.nl/memoriam

|

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: toch topjaar vliegveld MAA ondanks crisis

L1mburg Centraal: toch topjaar vliegveld MAA ondanks crisis

Jouw Plat-eweg Top 3 van woensdag 3 juni

Jouw Plat-eweg Top 3 van woensdag 3 juni

L1mburg Centraal - 3 juni 2020

L1mburg Centraal - 3 juni 2020

L1mburg Centraal: gemeenteraad Weert buigt zich over rapport over Heijmans

L1mburg Centraal: gemeenteraad Weert buigt zich over rapport over Heijmans

L1mburg Centraal: eerste coronaproof wielerevenement in Limburg

L1mburg Centraal: eerste coronaproof wielerevenement in Limburg

L1mburg Centraal: MVV presenteert nieuwe directeur Erik Noor

L1mburg Centraal: MVV presenteert nieuwe directeur Erik Noor

Logo 1Limburg

Wethouders: Heijmans wilde gemeenteraad buitenspel zetten

Wethouders: Heijmans wilde gemeenteraad buitenspel zetten

De inmiddels vertrokken burgemeester Jos Heijmans wilde ongeacht de uitkomst van het onderzoek naar zijn integriteit aanblijven als burgemeester van Weert. Daarmee eiste hij van de wethouders van Weert dat zij de gemeenteraad buitenspel zouden zetten.

Programma's