Buitengewoon: Bert Uijtewaal

Buitengewoon: Bert Uijtewaal

Zaterdag 6 juli

|

Vanuit de Australische tuin in de omgebouwde stal van Liesbeth Uijtewaal in Neer, stappen we zo de tuin in van haar man Bert Uijtewaal.

Een tuin van maar liefst 8000 vierkante meter. Een hele klus, maar voor Bert een prachtige uitdaging die hij met heel veel energie en enthousiasme is aangegaan. Hij doet alles zelf, inrichting, aanleggen, keuze voor planten en bomen, snoeien, schoffelen en gras maaien.

Hij begon twintig jaar geleden met een leeg stuk landbouwgrond. Er werd een vijver aangelegd, paadjes en een arboretum. Maar ook een apart gedeelte met fruitbomen en een moestuin met uitzicht op de buren, de koeien.

Aan de vijver werd een slaphut gebouwd, gebaseerd op de hutjes die de Westerlingen die naar het Australische continent emigreerden bouwden. Het eindresultaat is een idyllische plek waar je helemaal tot rust komt. Achter de vijver rijst het arboretum, met hoge bomen in alle soorten en maten. De onvoorstelbare collectie die Bert bezit groeit als kool. Er wordt ook wel eens een boom verplaatst of uitgehaald, om ruimte te maken voor weer andere planten en bomen.

Alhoewel Bert natuurlijk ook heel erg kan genieten van het resultaat, van zijn tuin, toch is dat niet het belangrijkste voor hem. Voor hem geeft het tuinieren, het aanpassen en veranderen van de tuin voldoening. Een passie, waar hij al zijn energie in kwijt kan na een drukke dag werken.

Wil je de binnentuin van Liesbeth en de buitentuin van Bert met eigen ogen zien? In juli, augustus en september heeft tuin Merrigum nog een aantal open zondagen. Kijk voor alle open dagen en de openingstijden op hun website: www.merrigum.com/

Adres: Dries 22
6086 AW Neer

Natuur en Zo

Iedere zaterdag van 09:00 tot 10:00 uur op L1 Radio speciale aandacht voor het Limburgse land. Met elke week een deskundige gast in de studio, reportages over het buitenleven en natuurlijk nuttige tuintips. Tijdens de uitzending kun je natuurlijk bellen met vragen over tuin, balkon of vensterbank. Vragen, opmerkingen of tips? Mail ons via natuurenzo@L1.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's